r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Tsjechië krijgt al weer nieuwe gezondheidsminister

woensdag 7 april 2021, 12:35

PRAAG (ANP/RTR/DPA) - De Tsjechische premier Andrej Babis vervangt zijn minister van Gezondheid. Ziekenhuisdirecteur Petr Arenberger wordt de vierde persoon die deze functie bekleedt sinds het begin van de coronacrisis.

Arenberger is de opvolger van de in oktober aangestelde Jan Blatny. Zijn vertrek is een "politiek besluit", aldus Babis. De directeur staat in tegenstelling tot zijn voorganger open voor het gebruik van het Russische coronavaccin Spoetnik-V.

Blatny is tegen het gebruik van Spoetnik-V voordat het middel is goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), terwijl Babis en president Milos Zeman daar niet op willen wachten. Ook is hij recentelijk door Babis berispt over onder meer een gebrek aan steun voor nieuwe Covid-19-medicijnen.

Blatney was zelf de opvolger van epidemioloog Roman Prymula. Die werd in oktober gefotografeerd terwijl hij een restaurant verliet en zonder mondkapje in een auto stapte. Op dat moment waren de restaurants in Tsjechië gesloten en gold een mondkapjesplicht in auto's met chauffeurs. Prymula was slechts een maand minister.

Voor de komst van Prymula gaf Adam Vojtech, die in 2017 aantrad, leiding aan het ministerie van Gezondheid. Hij stapte op na kritiek op de wijze waarop werd omgegaan met een stijging van het aantal coronabesmettingen.

Tsjechië is binnen de Europese Unie een van de zwaarst getroffen landen. In het land met 10,7 miljoen inwoners zijn meer dan 27.000 sterfgevallen geregistreerd.

Terug naar boven