r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU-buitenlandchef: conflict in Tigray kan regio destabiliseren

zaterdag 3 april 2021, 17:01

BRUSSEL (ANP/DPA) - EU-buitenlandchef Josep Borell is bezorgd dat het geweld in de Ethiopische regio Tigray overslaat naar de buurlanden. "Dit conflict dreigt de hele Hoorn van Afrika te destabiliseren", schreef hij zaterdag over de door conflicten geteisterde regio in een post.

Borrell voegde eraan toe dat hij de Finse minister van Buitenlandse Zaken Pekka Haavisto heeft gevraagd naar Ethiopië te reizen om nogmaals de verontrusting van de Europese Unie te benadrukken. De beëindiging van de schendingen van de mensenrechten en het herstel van de vrede zijn voor Europa de belangrijkste prioriteiten.

Naast Ethiopië omvat de Hoorn van Afrika de Oost-Afrikaanse landen Somalië, Djibouti en Eritrea.

De situatie in Tigray verslechtert steeds meer, aldus Borrell. Er zijn berichten over systematische verkrachtingen en plunderingen en er zijn beschuldigingen van oorlogsmisdaden. Ethiopië lanceerde in november een militair offensief in de noordelijke regio Tigray om de macht te verminderen van het Volksbevrijdingsfront voor Tigray (TPLF), dat in de regio de dienst uitmaakt en kritiek heeft op de centrale regering.

De regering verklaarde het conflict begin december als beëindigd, hoewel zowel de Verenigde Naties als de Verenigde Staten zeggen dat er nog steeds berichten zijn over botsingen tussen de partijen.

De vijandelijkheden in Noord-Ethiopië escaleerden al snel in een complex conflict waarbij ook buurland Eritrea betrokken is. Honderdduizenden mensen zijn inmiddels voor de gevechten op de vlucht geslagen.

Terug naar boven