r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Air Canada staakt overnamepoging vakantie-expert Transat

vrijdag 2 april 2021, 21:01

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - Air Canada staakt zijn poging om vakantiespecialist Transat AT over te nemen. Het lukte de Canadezen onder andere niet de Europese Commissie ervan te overtuigen dat de deal onder aanvaardbare voorwaarden kon worden goedgekeurd. Vanwege het mislukken van de deal betaalt Air Canada 12,5 miljoen Canadese dollar, omgerekend bijna 8,5 miljoen euro aan Transat.

De grootste luchtvaartmaatschappij van Canada zei een "aanzienlijk pakket" aan oplossingen aangedragen te hebben om zorgen over de concurrentie op vluchten tussen Europa en Canada weg te nemen. Maar dat pakket was niet voldoende, waarop Air Canada zijn conclusies trok, mede ook ingegeven door de impact van de coronacrisis op de maatschappij.

Volgens Brussel zou de combinatie hebben geleid tot hogere prijzen en minder keuzemogelijkheden voor reizigers. De Europese Commissie voegde daar aan toe de fusievoorwaarden vanwege de coronapandemie niet worden versoepeld. "De markten moeten dynamisch en concurrerend blijven wanneer reizigers weer over de Atlantische Oceaan kunnen vliegen voor vakanties of om hun geliefden te bezoeken", verklaarde Margrethe Vestager, de EU-commissaris voor concurrentiebeleid, in een verklaring.

Air Canada bereikte in 2019 al een akkoord met Transat. Een eerder bod van 18 Canadese dollar per aandeel werd vanwege de impact van de crisis al verlaagd naar 5 dollar per aandeel. Daarmee werd Transat op ongeveer 200 miljoen Canadese dollar gewaardeerd. Transat zei dat het nu alternatieven zal onderzoeken, waaronder zelfstandig blijven.

Het bedrijf heeft evenwel geld nodig. Het bedrijfsmodel is gericht op de verkoop van vakantiepakketten aan Canadezen om zonbestemmingen te bezoeken in de winter en Europese steden in de zomer. Daarbij vliegt het bedrijf normaal gesproken ook naar Schiphol. De Canadese regering heeft in januari echter alle directe vluchten naar Mexico en de Caribische landen stopgezet uit bezorgdheid over nieuwe varianten van Covid-19.

Een kredietfaciliteit van 250 miljoen Canadese dollar loopt af op 30 juni. Eerder waarschuwde het bedrijf al dat het minstens 500 miljoen Canadese dollar nodig heeft aan langetermijnfinanciering als de Air Canada-deal niet zou doorgaan. Gesprekken tussen de regering en Transat zouden in een vergevorderd stadium zijn.

Terug naar boven