r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Slowaakse minister van Financiën gepromoveerd tot premier

donderdag 1 april 2021, 14:26

BRATISLAVA (ANP/DPA/AFP) - De Slowaakse minister van Financiën Eduard Heger is donderdag officieel benoemd tot premier. Hij is van post geruild met zijn conservatief-populistische partijgenoot Igor Matovic, een stap die de politieke crisis na een vaccineren in het land moet bezweren.

President Zuzana Caputova ging akkoord met de aangekondigde ruil nadat Matovic deze week zijn ontslag had aangeboden. De vier regeringspartijen hadden al positief gereageerd.

De Slowaakse coalitie stond onder grote druk omdat Matovic zonder overleg met coalitiegenoten een partij van het Russische coronavaccin Spoetnik-V had besteld. Dat middel is nog niet goedgekeurd in de EU en de coalitiepartners voelden zich gepasseerd. Twee van de regerende partijen eisten het vertrek van Matovic. Zes ministers, onder wie die van Volksgezondheid, waren opgestapt vanwege het conflict.

Met de 44-jarige Heger aan het roer komt het land naar verwachting in rustiger vaarwater. Hij is minder polariserend en meer gericht op consensus dan Matovic. Bijna alle ministers uit het vorige kabinet keren terug in de nieuwe regering. Het parlement moet zijn goedkeuring nog geven, maar 91 van de 150 leden hebben al verklaard dat te zullen doen.

"Mensen verwachten actie en resultaten van ons", zei Heger na zijn beëdiging. "We hebben veel te doen."

Terug naar boven