r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Veiligheidscomité EMA bespreekt coronavaccin AstraZeneca

woensdag 31 maart 2021, 14:19
injectiespuit

UTRECHT (ANP) - Het veiligheidscomité van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) spreekt woensdagmiddag weer over de mogelijke bijwerkingen van het coronavaccin van AstraZeneca. Een woordvoerster van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), dat zelf ook meedoet aan de vergadering, laat weten dat ook de meldingen uit Duitsland daar aan de orde zullen komen.

Voor de Duitse regering waren meldingen over uiterst zeldzame, maar ernstige bloedproblemen reden om het vaccin niet meer aan mensen onder de 60 jaar te geven. Bij de medische autoriteiten in het land zijn 31 meldingen binnengekomen over trombose in de hersenen in de periode na een prik met AstraZeneca. In vrijwel alle gevallen ging het om vrouwen onder de 60 jaar. Of het vaccin echt de oorzaak is staat niet vast, maar de Duitse regering geeft de vaccins uit voorzorg alleen nog aan mensen boven de 60 jaar.

De Nederlandse autoriteiten hebben herhaaldelijk duidelijk gemaakt dat de oordelen van EMA hier bepalend zijn voor de besluitvorming. In veiligheidscomité PRAC (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee) zitten afgevaardigden van alle EU-lidstaten. Het is op voorhand niet duidelijk of de bijeenkomst al tot conclusies zal leiden.

EMA vindt tot nog toe dat de voordelen van het AstraZeneca-vaccin zwaarder wegen dan de nadelen. Er zijn meer meldingen gedaan over trombose en een tekort aan bloedplaatjes na de prik met AstraZeneca, maar die zijn heel zeldzaam en een verband met het vaccin is vooralsnog niet aangetoond.

Frankrijk ging Duitsland voor met een leeftijdsbeperking. In dat land worden alleen mensen van 55 jaar en ouder geprikt met het bewuste vaccin.

Terug naar boven