r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Slowaakse premier wil van baan ruilen met minister

zondag 28 maart 2021, 22:00

BRATISLAVA (ANP/AFP/RTR) - De Slowaakse premier Igor Matovic wil van post ruilen met financiënminister en partijgenoot Eduard Heger. Daarmee hoopt Matovic een einde te maken aan de crisis binnen de regeringscoalitie over coronavaccins. De premier lichtte zondag niet toe per wanneer hij wil aftreden. Vanuit de vier regeringspartijen is positief gereageerd op het voorstel.

De Slowaakse coalitie staat onder grote druk sinds Matovic zonder overleg een partij van het Russische coronavaccin Spoetnik-V bestelde. Dat middel is in de EU nog niet goedgekeurd en zijn coalitiepartners hadden die goedkeuring liever willen afwachten.

Zes ministers, waaronder die van Volksgezondheid, zijn opgestapt vanwege het conflict. Een van de vier coalitiepartners dreigde onlangs de stekker uit het kabinet onder leiding van de Olano-partij van Matovic te trekken als hij niet opstapt.

De premier zei eerder alleen onder bepaalde voorwaarden af te zullen treden. Zo wilde hij naast een kabinetspositie voor hemzelf ook dat ministers Richard Sulik van Economie en Maria Kolikova van Justitie zouden vertrekken. In een verklaring op zondag zei Matovic al zijn eisen te laten varen.

De regering in Bratislava heeft 200.000 doses van het Spoetnik-V vaccin geleverd gekregen, maar is niet begonnen met prikken in afwachting van tests met het middel. De ziekenhuizen in het land staan zwaar onder druk, terwijl relatief veel inwoners overlijden aan Covid-19.

Slowakije zou na Hongarije het tweede EU-lid zijn dat zijn burgers inent met een vaccin dat nog niet is goedgekeurd door het Europese medicijnagentschap EMA. Hongarije prikt al wel met Spoetnik-V, waarvoor ook Tsjechië een bestelling heeft geplaatst in Moskou.

Terug naar boven