r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EP-leden pleiten voor veilig en schoon reizen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op donderdag 25 maart 2021.

Criteria voor veilig reizen, een vaccinatiecertificaat en “hygiënezegel” voor bedrijven moeten deel uitmaken van een nieuwe EU-strategie voor toerisme, aldus EP-leden.

In de resolutie over een EU-strategie voor duurzaam toerisme, die donderdag met 577 stemmen voor, 31 stemmen tegen en 80 onthoudingen is aangenomen, wordt opgemerkt dat de uitbraak van COVID-19 de toeristische sector van de EU lam heeft gelegd, waarbij 6 van de 27 miljoen banen gevaar lopen. De Europarlementariërs benadrukken dat de toerisme- en reissector goed zijn voor ongeveer 10% van het bbp van de EU. Ze dringen er daarom bij de EU-landen op aan om deze op te nemen in hun herstelplannen en om tijdelijke btw-verlaging op dergelijke diensten te overwegen.

‘Veilig en schoon’ toerisme

Vanwege de pandemie willen reizigers "veilig, schoon en duurzamer toerisme", zegt het Parlement. Het roept de lidstaten op om de gemeenschappelijke criteria voor veilig reizen zonder uitstel volledig toe te passen. Deze criteria moeten een EU-gezondheids- en veiligheidsprotocol voor testen vóór vertrek bevatten, en bepalen dat quarantainevereisten alleen als laatste redmiddel mogen worden toegepast.

Een gemeenschappelijk vaccinatiecertificaat zou reizen moeten vergemakkelijken en als alternatief dienen voor PCR-testen en quarantainevereisten, zeggen de leden. Een nieuw certificaat moet voldoen aan de privacy- en gegevensbeschermingsregels en kan in gebruik worden genomen zodra er voldoende bewijs is dat degenen die zijn gevaccineerd het virus niet overdragen.

De resolutie dringt er ook bij de Commissie op aan om een EU-hygiënecertificeringszegel in te voeren, dat de minimale coronaviruspreventie- en -controlenormen zou kunnen certificeren en het vertrouwen van de consument in de toerisme- en reissector zou kunnen helpen herstellen.

Voorbij de pandemie

De leden van het EP verwelkomen het ‘Re-open EU’ -portaal en dringen er bij de EU-landen op aan duidelijke informatie naar de Commissie te sturen wanneer zij beperkingen op het vrije verkeer toepassen of opheffen.

Ze benadrukken ook dat de Commissie verder moet kijken dan de pandemie en de strategie van 2010 voor het toerisme in de EU moet vervangen om de reputatie van Europa als toonaangevende bestemming te behouden. De tekst roept de Commissie ten slotte op om een Europees Agentschap voor toerisme op te richten, dat het toerisme-ecosysteem zal ondersteunen, het Europese merk zal promoten, de EU de nieuwste gegevens over toerisme zal verstrekken, kleine bedrijven zal helpen toegang te krijgen tot EU-financiering en de toerismesector zal helpen ter voorbereiding op toekomstige crises.

Citaat

“Dit rapport roept op tot echte Europese inspanning om het toerisme in de zwaarst getroffen regio's van het continent weer op gang te brengen. Het vaccinatiecertificaat en de hygiënezegel zijn meegenomen, maar wat nu nodig is, is een goede Europese coördinatie voor testregimes die geen extra kosten met zich meebrengen voor de Europese burgers. De EU moet de introductie van vaccins in heel Europa dringend versnellen en de juiste financiële instrumenten invoeren om de groene en digitale transitie te ondersteunen”, zei EP-rapporteur Cláudia Monteiro de Aguiar (EVP, PT).


1.

Relevante EU dossiers

Terug naar boven