r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Sassoli: “Het vertrouwen van de burger is de pijler van de democratie”

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op donderdag 25 maart 2021.

David Sassoli, voorzitter van het Europees Parlement, benadrukte de noodzaak om de democratie te versterken in een toespraak tot de EU-leiders aan het begin van de Europese Raad op 25 maart.

Tijdens de onlinebijeenkomst zei de voorzitter van het Parlement dat democratie afhankelijk is van vertrouwen: “De democratie is een systeem van instellingen en wetten dat berust op het vertrouwen van de burger. Als politici is het onze rol om alles te doen wat nodig is om dit vertrouwen te behouden. Dit geldt des te meer in tijden van crisis. Europa verkeert, net als de rest van de wereld, in een pandemie met ernstige sociale en economische gevolgen.”

Sassoli sprak ook over vaccins: “We moeten de vaccinproductie opvoeren; de distributie en toediening van vaccins zowel binnen als buiten de Europese Unie versnellen. Maar we kunnen het ons niet veroorloven om naïef te zijn. Het is tijd om de beginselen van wederkerigheid en evenredigheid toe te passen voordat we groen licht geven voor export.”

Over China's recente sancties tegen EP-leden en EU-instellingen zei de president: “Ik maak me zorgen over de groeiende trend naar autoritarisme en de talloze pogingen om de democratie te destabiliseren. Dit zijn ontwikkelingen die we serieus moeten nemen. Er worden pogingen gedaan om ons herstelplan in bepaalde richtingen te sturen, in een duidelijke poging om onze onafhankelijkheid te ondermijnen.”

Sassoli verwees ook naar de handelsovereenkomst tussen de EU en China die het Parlement binnenkort zal bespreken: "Het Parlement zal zeer voorzichtig zijn, zoals het altijd is, om ervoor te zorgen dat vrije handel niet zwaarder weegt dan mensenrechten en fundamentele vrijheden."

De samenwerking met de VS na de verkiezing van Joe Biden heeft ook nieuwe kansen gecreëerd voor de EU, zei Sasssoli. "De hernieuwde samenwerking tussen de EU en de nieuwe regering in Washington zal ons mondiaal leiderschap een impuls geven. We erkennen dat dit in het belang is van onze samenleving.”

Lees meer

Productinformatie

REF.: 20210319STO00426


Terug naar boven