r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Voorzitter Europees Parlement: EP niet zomaar akkoord met investeringsdeal China

donderdag 25 maart 2021, 16:31
David Maria SASSOLI
Bron: © European Union, 2018

BRUSSEL (ANP) - Het Europees Parlement zal niet zomaar instemmen met het investeringsakkoord dat de EU heeft gesloten met China, dat eerder deze week nog een aantal Europarlementariërs en een Tweede Kamerlid sancties oplegde. Het parlement gaat de overeenkomst "uiterst behoedzaam" beoordelen, heeft voorzitter David Sassoli de EU-leiders laten weten.

Het akkoord, dat de EU op aandringen van Duitsland in december sloot, lag al van meet af aan onder vuur. China zou wegkomen met slechts wat loze woorden over de mensenrechten. De Tweede Kamer zegt de overeenkomst te blokkeren zolang China geen einde belooft te maken aan bijvoorbeeld dwangarbeid door Oeigoeren.

De vergeldingsmaatregelen die China maandag nam tegen onder anderen Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma, een Nederlandse EU-ambassadeur en andere politici, diplomaten en onderzoekers hebben de weerstand nog aangewakkerd. Zij mogen onder meer China niet langer in. De sociaaldemocraten, de liberalen en de groenen in het EU-parlement hebben al aangekondigd dat de Chinese sancties van tafel moeten, willen ze de overeenkomst überhaupt een kans geven.

"Sommige dingen inzake de rechtsstaat en de mensenrechten kunnen we niet laten gebeuren", waarschuwde voorzitter Sassoli. "De drang naar vrijhandel mag de mensenrechten en fundamentele vrijheden niet wegdrukken."

Sassoli heeft tegen de EU-leiders, die hij bij de EU-top traditioneel toespreekt, ook nog eens zijn verontwaardiging uitgesproken over de sancties. "Het parlement is geen boksbal die je op zijn gezicht kunt slaan. De EU moet stevig en met één mond antwoorden als haar instellingen rechtstreeks op de korrel worden genomen."

Delen

Terug naar boven