r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europees Parlement waarschuwt: Chinese sancties krijgen gevolgen

dinsdag 23 maart 2021, 8:44
gewijzigd
Parlementsgebouw in Beijing, China
Bron: Kevin Bergenhenegouwen / PDC

BRUSSEL (ANP) - De sancties die China heeft opgelegd aan Europarlementariërs en onder anderen Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma zullen niet zonder gevolgen blijven, waarschuwt het Europees Parlement. Voorzitter David Sassoli noemt de strafmaatregelen "onaanvaardbaar". De getroffen Europarlementariërs doen gewoon "hun democratische plicht".

De EU moet de Chinese sancties niet over haar kant laten gaan, vinden de christendemocraten in het EU-parlement. Ze roepen EU-buitenlandchef Josep Borrell op om op zijn beurt weer Chinese functionarissen te straffen. China reageerde juist op EU-sancties tegen Chinezen die volgens Brussel een aandeel hebben in de onderdrukking van de Oeigoerse moslimminderheid.

Het Europees Parlement moet zich nog buigen over een handelsakkoord dat China en de Europese Unie hebben gesloten. Groen licht voor die overeenkomst kan China nu wel vergeten, concluderen Europarlementariërs als de Belgische liberaal Guy Verhofstadt. De sociaaldemocraten, die na de christendemocraten de grootste fractie vormen, willen pas met het akkoord aan de slag zodra China de sancties intrekt. Het Duitse Groenen-kopstuk Reinhard Bütikofer, zelf een van de getroffen Europarlementariërs, houdt het erop dat goedkeuring "niet waarschijnlijker" is geworden.

Terug naar boven