r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Commissie verheugd over voorlopig politiek akkoord over nieuw pakket van 1 miljard euro voor de financiering van douanecontroleapparatuur in EU-lidstaten

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC), gepubliceerd op dinsdag 16 maart 2021.
Vrachtwagen rijdt door scanpoort
Bron: Europese Commissie

De Commissie is verheugd over het voorlopige politieke akkoord tussen het Europees Parlement en de EU-lidstaten over het nieuwe instrument voor douanecontroleapparatuur 2021-2027. Op basis van het nieuwe instrument wordt 1 miljard euro beschikbaar gesteld aan de EU-lidstaten voor de aankoop, de modernisering en het onderhoud van geavanceerde douanecontroleapparatuur, zoals röntgenscanners, geautomatiseerde nummerborddetectiesytemen en andere niet-intrusieve detectoren voor grensposten, en een waaier aan laboratoriumapparatuur om goederen te analyseren. Dit programma zal bijdragen aan de uitvoering van het douaneactieplan dat vorig jaar september is aangenomen.

Zwakke punten aan de buitengrenzen van de Unie, die schadelijk zijn voor de bescherming van de financiële belangen van de EU en de veiligheid van onze burgers, worden met behulp van moderne en betrouwbare douanecontroleapparatuur aangepakt. Hiermee kunnen de douaneautoriteiten zorgen voor de correcte inning van douanerechten en belastingen, de EU-burgers tegen gevaarlijke en namaakgoederen beschermen en de groei van legitieme handel bevorderen.

Paolo Gentiloni, EU-commissaris voor Economie: “Met de ontwikkeling van onze samenlevingen en economieën worden de douaneautoriteiten geconfronteerd met nieuwe uitdagingen, zoals de enorme toename van de internationale handelsvolumes, een groter risico op fraude en een toenemende import van gevaarlijke goederen. Als het eenmaal loopt, verschaft het vandaag overeengekomen pakket van 1 miljard euro de douanebeambten in de lidstaten de geavanceerde apparatuur om doeltreffend met deze uitdagingen voor onze douane-unie om te gaan.”

Volgende stappen

Het akkoord van vandaag moet formeel worden bevestigd door het Europees Parlement en de Raad. De lidstaten zullen via het instrument nuttige, moderne, geavanceerde, veilige, betrouwbare en milieuvriendelijke douanecontroleapparatuur kunnen aanschaffen, onderhouden en upgraden, en zodoende de douane-unie naar een hoger niveau tillen.

Achtergrond

Het instrument voor douanecontroleapparatuur is door de Commissie in 2018 voorgesteld als onderdeel van het Fonds voor geïntegreerd grensbeheer, en komt tegemoet aan verzoeken van de lidstaten inzake financiële steun voor detectieapparatuur voor de controle van goederen die de buitengrenzen van de EU overschrijden. Het doel van het initiatief is tweeledig: de douanecontroles verbeteren, met name door bij te dragen tot passende douanecontroles met gelijkwaardige resultaten in de gehele EU, en de EU-douaneautoriteiten helpen om als één entiteit op te treden.

De douane-unie van de EU is uitgegroeid tot een hoeksteen van onze eengemaakte markt, die inkomsten genereert voor de EU-begroting, de Uniegrenzen veilig houdt en de Europeanen beschermt tegen illegale en gevaarlijke goederen, zoals wapens, drugs, producten die schadelijk zijn voor het milieu en namaakgoederen. De douane-unie faciliteert de voor de welvaart van de EU essentiële handel met de rest van de wereld.

Meer informatie

Factsheet (in het Engels)

Douaneactieplan

Voorstel voor de vaststelling van het instrument voor douanecontroleapparatuurhttps://ec.europa.eu/taxation_customs/customs-2021-2027_en

Fonds voor geïntegreerd grensbeheer

Herstelplan

Langetermijnbegroting van de EU 2021-2027 & NextGenerationEU (in het Engels)


Terug naar boven