r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Verenigd Koninkrijk, EU en Noorwegen eens over visquota

woensdag 17 maart 2021, 8:01
gewijzigd
Vissersboot op zee
Bron: Paul van de Velde

BRUSSEL (ANP/AFP/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk is het eens geworden met de Europese Unie en Noorwegen over de visquota voor de Noordzee. Het is het eerste dergelijke akkoord sinds de brexit.

Vissers van zes belangrijke soorten Noordzeevis weten door de overeenkomst waar ze de komende tijd aan toe zijn. Dat stemt "heel tevreden", laat de Noorse visserijminister weten. De laatste handtekeningen moeten nog wel worden gezet, zegt een EU-bron.

Noorwegen maakt geen deel uit van de EU en maakt al sinds jaar en dag afspraken met Brussel over de visvangst. Tegenwoordig is er ook een afzonderlijke plaats aan de onderhandelingstafel voor het Verenigd Koninkrijk, dat vorig jaar uit de EU stapte en sinds de jaarwisseling de EU-regels ook niet langer volgt.

Londen en Brussel spraken vorig jaar voorlopige vangstlimieten af, in afwachting van een definitieve overeenkomst. Omdat de onderhandelingen met de Noren voor het zover was ook niet konden worden afgerond, mochten vissers uit de EU sinds de oude regeling 1 januari afliep niet langer in Noorse wateren vissen en vice versa. Dat trof vooral Deense vissers hard. Nu krijgen ze weer toegang.

Vissers mogen dit jaar 7,4 procent minder haring vangen, 2,3 procent minder schol en zelfs een kwart minder koolvis. Het kabeljauwquotum wordt 10 procent kleiner. Van wijting en schelvis mogen ze juist respectievelijk 19 en 20 procent meer opvissen.

Brussel, Londen en Oslo gaan vooral jonge vis ook beschermen door bijvoorbeeld sommige wateren af te sluiten. Ze gaan samen optrekken om de visstand in de gaten te houden.

Delen

Terug naar boven