r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

De Europese Commissie benoemt nieuwe hoofden voor de vertegenwoordigingen in Athene en Brussel

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC), gepubliceerd op dinsdag 9 maart 2021.
De Griekse vlag
Bron: © Maaike Jongema

Vandaag heeft de Commissie nieuwe hoofden benoemd voor de vertegenwoordigingen in Griekenland en België. Mevrouw Niovi Ringou begint op 16 mei 2021 aan haar nieuwe functie in Athene. De heer Stefaan De Rynck treedt op 16 maart 2021 aan als hoofd van de vertegenwoordiging in Brussel. Hoofden van de vertegenwoordigingen treden op als officiële vertegenwoordigers van de Commissie in de lidstaten, onder het politieke gezag van voorzitter Von der Leyen.

Niovi Ringou is Griekse en kan voor haar nieuwe functie bogen op een sterke beleidsachtergrond, communicatie- en managementvaardigheden en juridische expertise op het gebied van EU-aangelegenheden.Sinds 2014 werkt zij bij het directoraat-generaal Justitie (JUST) bij de dienst Justitiebeleid en Rechtsstaat, waarvan zij in 2018 tot hoofd werd benoemd. Sinds 2002 werkt zij bij DG JUST, waar zij adjunct-hoofd was van de diensten Gegevensbescherming en Civiel recht. Zij trad in 1989 in dienst bij het directoraat-generaal Interne markt van de Europese Commissie, waar zij werkte aan de planning en coördinatie van het programma voor de dialoog met de burger. Zij werkte met name aan de eerste voorlichtingscampagne om burgers bewust te maken van hun rechten op de interne markt. Daarvoor werkte zij aan de harmonisatie van het vennootschapsrecht. Zij heeft rechten gestudeerd aan de universiteit van Athene en aan de universiteit van Parijs I Panthéon-Sorbonne, waar zij zich specialiseerde in Europees recht (DEA).

Stefaan De Rynck is Belg en brengt ruime ervaring op het gebied van EU-aangelegenheden en ‑beleid mee, die hij gedurende zijn 25 jaar bij de Europese Commissie heeft verworven, onder meer op het gebied van communicatie en publieksdiplomatie. Hij leidde verschillende afdelingen, als laatste in de taskforces voor de brexit en daarvoor binnen het directoraat-generaal Financiële Stabiliteit, Financiële Diensten en Kapitaalmarktenunie, waar hij verantwoordelijk was voor het vrije verkeer van kapitaal en handhaving. In 2016 werd hij adviseur van Michel Barnier, de voormalige hoofdonderhandelaar van de Europese Commissie voor de brexit. Daarvoor was hij hoofd van de communicatiedienst in het directoraat-generaal Interne Markt en Financiële Diensten en van de dienst redactionele inhoud en media-analyse van het directoraat-generaal Communicatie. Eerder in zijn loopbaan was hij woordvoerder voor het vervoersbeleid en voor de Conventie over de toekomst van Europa en de intergouvernementele conferentie (2001-2004). Hij werkte ook enkele jaren op het gebied van regionaal en stedelijk beleid. Voordat hij in dienst trad bij de Europese Commissie, was hij onderzoeker en consultant voor het Instituut van de Overheid van de KU Leuven. Hij heeft een doctoraat behaald aan het Europees Universitair Instituut in Florence en heeft talrijke artikelen gepubliceerd over Europees en Belgisch overheidsbeleid.

Achtergrondinformatie

De Commissie heeft een vertegenwoordiging in alle hoofdsteden van EU-lidstaten en regionale kantoren in Barcelona, Bonn, Marseille, Milaan, München en Wrocław. De vertegenwoordigingen zijn de ogen, de oren en de stem van de Commissie in de EU-lidstaten. Zij plegen overleg met de nationale autoriteiten, belanghebbenden en burgers en informeren de media en het publiek over het EU-beleid. Hoofden van de vertegenwoordiging worden benoemd door de voorzitter van de Europese Commissie en zijn diens politieke vertegenwoordigers in de lidstaat waar zij gedetacheerd zijn.

Meer informatie

Website van de Vertegenwoordiging van de Commissie in België

Website van de Vertegenwoordiging van de Commissie in Griekenland


Terug naar boven