r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

'EU wil leger Myanmar in portemonnee raken'

maandag 8 maart 2021, 17:00
Daw Aung San Suu Kyi
Bron: European Commission

BRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Unie werkt aan maatregelen om de inkomsten van het Myanmarese leger af te knijpen. Zij denkt erover Europese bedrijven en geldschieters te verbieden om nog zaken te doen met twee conglomeraten van bedrijven waaraan het leger geld verdient. Dat moet het protest van de EU tegen de militaire staatsgreep kracht bij zetten.

De EU neemt hoogstwaarschijnlijk onderdelen van de militaire conglomeraten MEHL en MEC op de korrel, zeggen diplomaten tegen Reuters. Die zijn actief in de mijnbouw, het toerisme en tal van andere sectoren en werken sinds Myanmar de militaire dictatuur in 2015 achter zich leek te laten geregeld samen met buitenlandse bedrijven.

De unie wil verder de verantwoordelijken voor de coup en het neerslaan van de daaropvolgende protesten treffen. Een aantal van hen moet vrezen dat ze straks niet meer naar de EU kunnen reizen en niet meer bij hun daar gestalde geld kunnen.

De EU-landen zouden de sancties over twee weken, als hun ministers van Buitenlandse Zaken weer bijeenkomen, kunnen goedkeuren. De EU heeft al een wapenembargo ingesteld en strafte eerder enkele hoge militairen. Maar zwaardere strafmaatregelen bleven sinds de staatsgreep uit. De unie wil voorkomen dat sancties de bevolking raken.

Terug naar boven