r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Eerbetoon aan journalistieke moed: meld u tot 19 april aan voor de Lorenzo Natali-mediaprijs 2021

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC), gepubliceerd op maandag 1 maart 2021.

Vanaf vandaag kunt u zich inschrijven voor een van 's werelds meest gerenommeerde journalistieke prijzen — de Lorenzo Natali-mediaprijs. De Europese Commissie bekroont met deze prijs journalisten uit de hele wereld voor hun moedige berichtgeving over de meest prangende vraagstukken van dit moment en inspirerende oplossingen daarvoor. De uiterste datum voor inschrijving is 19 april 2021. De winnaars krijgen 10.000 euro.

Bij de opening van de inschrijvingen voor deze editie zei Jutta Urpilainen, Europees commissaris voor Internationale Partnerschappen: “De Europese Unie staat voor de vrijheid van meningsuiting, in Europa en in de rest van de wereld. De Lorenzo Natali-mediaprijs is een erkenning voor journalisten die, soms met gevaar voor eigen leven, verslag uitbrengen over en licht werpen op onrecht, ongelijkheid en milieuschade. Verhalen die tonen op welke inspirerende manier mensen hierop reageren. Als u een journalist bent die het afgelopen jaar een dergelijk verhaal heeft verteld, moedig ik u aan u aan te melden.”

Nadruk op duurzame ontwikkeling

Al bijna drie decennia erkent de Lorenzo Natali-mediaprijs kwalitatief hoogstaande en moedige berichtgeving over boeiende onderwerpen zoals

  • de aanpak van ongelijkheid en armoede, en het creëren van nieuwe banen;
  • de bevordering van duurzame ontwikkeling met respect voor mens en planeet;
  • de bescherming van het milieu, de biodiversiteit en het klimaat;
  • de aansluiting op internet, zodat mensen online zaken kunnen doen;
  • de verbetering van de toegang tot onderwijs, opleiding en gezondheidszorg;
  • de versterking van vrede, democratie en mensenrechten.

Wie komt in aanmerking?

Als journalist kunt u in één van deze drie categorieën deelnemen:

  • Grote prijs: voor reportages die zijn gepubliceerd in een medium in een van de partnerlanden van de Europese Unie.
  • Europaprijs: voor reportages die zijn gepubliceerd in een medium in de Europese Unie.
  • Prijs voor de beste jonge journalist: voor reportages van journalisten die jonger zijn dan 30 jaar, die zijn gepubliceerd in een medium in de Europese Unie of een van de partnerlanden.

Deelname

U kunt zich online inschrijven van 1 maart tot 19 april 2021 om 23:59 Midden-Europese tijd (MET).

Wie selecteert de winnaars?

Een jury van gerenommeerde journalisten en specialisten in internationale ontwikkeling uit de hele wereld kiest de winnaars in elke categorie.

Elke winnaar ontvangt 10.000 euro. De winnaar van de Prijs voor de beste jonge journalist krijgt ook de kans om werkervaring op te doen bij een mediapartner.

De winnaars worden bekendgemaakt tijdens een prijsuitreiking (datum nog te bevestigen).

Achtergrondinformatie

Korte geschiedenis van de Lorenzo Natali-mediaprijs

De Lorenzo Natali-mediaprijs werd in 1992 door de Europese Commissie in het leven geroepen als erkenning voor en beloning van uitmuntende berichtgeving over duurzame ontwikkeling. De prijs is genoemd naar Lorenzo Natali, voormalig EU-commissaris voor Ontwikkeling en een fervent voorvechter van de vrijheid van meningsuiting, democratie, mensenrechten en ontwikkeling. Natali was Europees commissaris van 1977 tot 1989 en gedurende zijn laatste vierjarige ambtstermijn zette hij een breed netwerk op met regeringen en leiders van landen in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan (ACS).

Vorig jaar werd de grote prijs gewonnen door Dayu Zhang, voor zijn reportage over de protesten in Hongkong in 2019. Cécile Schilis Gallego en Marion Guegan kregen de Europaprijs voor hun artikel over de vijandigheid ten aanzien van journalisten die onderzoek doen naar mijnbouw. Shola Lawal werd uitgeroepen tot beste jonge journalist voor haar artikel over de gevaarlijke omstandigheden waarin Afrikaanse migranten Noord-Amerika proberen te bereiken.

Meer informatie

Reglement van de Lorenzo Natali-mediaprijs 2021

Website van de Lorenzo Natali-mediaprijs

Directoraat-generaal Internationale Partnerschappen

info@nataliprize.eu


Terug naar boven