r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU-leiders komen dichter bij akkoord over coronapaspoort

vrijdag 26 februari 2021, 8:36
Mark Rutte
Bron: The Council

BRUSSEL (ANP) - Premier Mark Rutte vindt het nog te vroeg voor besluiten over een coronapaspoort. Maar Nederland heeft in principe geen bezwaar tegen een inentingsbewijs waarmee reizen of andere uitjes weer zouden kunnen, zei hij na afloop van overleg per videoverbinding met zijn EU-collega's over de coronapandemie. Volgens de demissionair minister-president is een dergelijk certificaat niet politiek maar technisch het grootste probleem.

Een vaccinatiepaspoort "kan wel nut hebben in de toekomst", aldus Rutte. "We moeten daar in Nederland echt nog het debat over voeren. Er hangt een aantal fundamentele vragen omheen." Zo zijn er nog steeds geen absolute zekerheden over iemands besmettelijkheid nadat hij is ingeënt, zei hij. "Al zijn de eerste berichten niet ongunstig."

Sommige landen dringen aan op de invoering van een digitaal vaccinpaspoort waarmee EU-burgers in alle andere lidstaten dezelfde rechten zouden verkrijgen op bijvoorbeeld vrij reizen. Dat zou al voor de zomer klaar moeten zijn, zodat zuidelijke EU-landen weer de vakantiegangers kunnen verwelkomen die zo cruciaal zijn voor hun economie.

De EU-leiders "worden het meer en meer eens" over de kwestie, zei voorzitter Charles Michel van de raad van EU-leiders. Maar zijn collega Ursula von der Leyen van de Europese Commissie tempert de verwachtingen, die "niet te vroeg te hoog" moeten zijn. Voor zo'n certificaat er kan liggen zijn we in ieder geval al drie maanden aan technische voorbereidingen verder, waarschuwt ze. Bovendien moet dan bijvoorbeeld wel zeker zijn dat mensen na inenting het virus niet meer kunnen overdragen en er staan nog allerlei andere vragen open.

De EU moet met "een Europese oplossing" komen en voorkomen dat anderen in het gat springen, vinden Von der Leyen en Michel. "We weten dat Google en Apple de Wereldgezondheidsorganisatie al een aanbod hebben gedaan", memoreert de commissievoorzitter. Ze houdt de "heel gevoelige informatie" die nodig is voor vaccinatiebewijzen liever in eigen hand.

"Iedereen wees er vandaag op dat een EU-inentingspas nu, met de geringe vaccinatiedekking van de bevolking, niet aan de orde is", zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel. "Maar men moet zich voorbereiden." Het betekent niet dat in de toekomst alleen mensen met zo‘n pas mogen reizen. "Daarover is nog helemaal geen politiek besluit genomen."

EU-landen Griekenland en Cyprus hebben al afspraken gemaakt over de toelating van gevaccineerde toeristen uit Israël.

Terug naar boven