r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU verklaart gezant Venezuela tot persona non grata

vrijdag 26 februari 2021, 0:26
Nicolas Maduro - foto Hugoshi © Hugoshi

BRUSSEL (ANP/AFP) - De Europese Unie heeft te midden van een oplopende ruzie met Venezuela de gezant van dat land tot ongewenst persoon verklaard. De zet vanuit Brussel is een vergelding voor de uitzetting van de EU-ambassadeur in Caracas woensdag. Venezuela reageerde daarmee op sancties die door Brussel waren opgelegd aan het autoritaire regime van president Nicolás Maduro.

Het ongewenst verklaren van de Venezolaanse gezant in Brussel was voorgesteld door EU-buitenlandchef Josep Borrell en kon op steun van de lidstaten rekenen, staat in een verklaring. "Dit is een reactie op het besluit van de Venezolaanse regering om het hoofd van de EU-delegatie in Venezuela tot persona non grata te verklaren", stond er ook in. "De EU beschouwt dit als volkomen onterecht en in strijd met het doel van de EU om de betrekkingen te verbeteren en samenwerkingen aan te gaan met andere landen."

Op woensdag maakte de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza bekend dat de EU-ambassadeur het land in 72 uur moest hebben verlaten. Die mededeling kwam twee dagen nadat de Europese ministers van Buitenlandse Zaken het eens waren geworden over sancties tegen 19 Venezolaanse functionarissen wegens "het ondermijnen van de democratie".

De Europese sancties tegen Venezuela werden uitgebreid naar aanleiding van de parlementsverkiezingen in december, die door president Maduro werden gewonnen na een boycot door de oppositie. Tot de omstreden verkiezingen had de oppositie formeel de meerderheid in het parlement, hoewel dat door Maduro terzijde was geschoven. Oppositieleider Juan Guaidó wordt onder meer door de EU en de Verenigde Staten beschouwd als het legitieme staatshoofd van het door economische crisis geplaagde Zuid-Amerikaanse land.

Terug naar boven