r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Zuid-Afrikaanse virusvariant al in helft EU, Britse bijna overal

donderdag 25 februari 2021, 22:30
Corona

BRUSSEL (ANP) - De Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus heeft al in veertien EU-landen de kop opgestoken, en de Braziliaanse in zeven. Intussen is er zelfs nog maar één lidstaat die de Britse mutant buiten de deur heeft gehouden, zegt de Europese Commissie. "Er staat ons nog een grote uitdaging te wachten", waarschuwt voorzitter Ursula von der Leyen.

De nieuwe varianten baren zorgen, omdat ze besmettelijker zijn en mogelijk minder vatbaar voor sommige vaccins die nu worden gemaakt. Dat laatste geldt bijvoorbeeld voor de Zuid-Afrikaanse mutant. Farmaceut Moderna heeft zijn vaccin daar inmiddels al op aangepast.

De EU-leiders spraken donderdag, tijdens een nieuw video-overleg over de coronacrisis, lang over de varianten en wat daar tegen te doen. Ze blijven onnodig reizen voorlopig beperken, om te voorkomen dat mutanten in hun land wordt verspreid. Maar lidstaten moeten ook te zware maatregelen vermijden, zei voorzitter Charles Michel van de raad van regeringsleiders na afloop.

Volgens premier Mark Rutte is "uitgesproken dat het belangrijk is om reizen te ontmoedigen tot de epidemiologische situatie is verbeterd. En als het dan toch moet, dan moet er een goed balans zijn tussen beperkingen en de werking van de goederenstromen". Zes lidstaten, waaronder België en Duitsland, houden hun grenzen nagenoeg dicht. Bij de zuidelijke grenzen van Duitsland staan daardoor ondanks 'groene banen' voor vrachtverkeer geregeld lange files.

Terug naar boven