r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europese Commissie: EU moet toonaangevend worden in ruimte- en defensietechnologie

maandag 22 februari 2021, 14:27
Drone (onbemand militair vliegtuig)

BRUSSEL (ANP) - De EU moet meer energie steken in dronetechnologie, ruimtecommunicatie en het beheer van ruimteverkeer. De Europese Commissie pleit voor het creëren van ‘vlaggenschipprojecten’ waarin de civiele, ruimte- en defensie-industrieën hun onderzoeksresultaten en innovaties delen, zodat Europa aantoongevend wordt in de wereld.

Daarvoor moeten de lidstaten onderling meer samenwerken, en ook gaan 'kruisbestuiven' met de Verenigde Staten en andere gelijkgestemde landen, stelt het dagelijks EU-bestuur. Er moet optimaal gebruik gemaakt worden van bestaande EU-programma’s en fondsen, waaronder het Europees Defensiefonds waar de komende zeven jaar totaal 8 miljard euro uit te halen valt. Op die manier kan de EU haar concurrentiepositie uitbouwen.

Volgens vicevoorzitter Margrethe Vestager is samenwerking tussen de industrieën nodig voor een aantal cruciale technologieën. Bij de presentatie van een actieplan wees ze op goede voorbeelden die in het verleden bijvoorbeeld hebben geleid tot gps, internet "en zelfs ducttape", het grijze, zelfklevende en waterdichte plakband op textielbasis.

De commissie wil ook dat de EU minder afhankelijk wordt van belangrijke technologieën die buiten de EU worden ontwikkeld. Daarnaast zal industrieel leiderschap de EU helpen bij het herstel van de coronacrisis, meent ze.

Terug naar boven