In een besluit steunt de Raad het actieplan van Oslo voor de verdere uitvoering van het Verdrag van Ottawa uit 1997 over het verbod op het gebruik, de opslag, de overdracht en de productie van antipersoneelmijnen, en de vernietiging ervan.
Over een periode van 4 jaar zal de EU met € 2,6 miljoen bijdragen aan de volledige uitvoering van het actieplan van Oslo. De EU zal verschillende stappen ondernemen voor de universele erkenning van het verdrag en zal landen steunen door met nationale en/of regionale betrokkenen in gesprek te gaan.
De EU heeft een lange traditie van steun aan activiteiten rond de dreiging van mijnen en explosieve oorlogsresten. Dit gaat van mijnopruiming, voorlichting over de gevaren, bijstand aan slachtoffers en de vernietiging van voorraden, tot capaciteitsopbouw, onderzoek en ontwikkeling op het gebied van mijndetectie, en opruimingstechnologie.
Achtergrond
Het Verdrag van Ottawa is nu 20 jaar van kracht en een succesverhaal voor ontwapening. Het toont waar de EU voor staat: een op regels gebaseerde internationale orde met groot respect voor de mensenrechten en het internationaal humanitair recht.
De deelnemende landen hebben op de vierde toetsingsconferentie (Oslo 2019) het actieplan van Oslo 2020‑2024 aangenomen, dat volgt op de vorige actieplannen. De deelnemende landen worden bij de uitvoering bijgestaan door de ondersteunende eenheid voor de uitvoering van het Verdrag.
De EU blijft de door mijnen getroffen landen helpen met het opruimen van mijnen en het vernietigen van voorraden, blijft voorlichting over de gevaren van mijnen bevorderen, en slachtoffers, hun families en gemeenschappen steunen.
Meer over ...