r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europa bestelt nog 200 miljoen doses coronavaccin

woensdag 17 februari 2021, 10:21
Een persoon wordt gevaccineerd

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie koopt nog 200 miljoen doses van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech. Die worden waarschijnlijk nog voor het einde van het jaar geleverd aan de 27 landen in de Europese Unie, waaronder 7,8 miljoen voor Nederland. Daarnaast heeft Brussel een optie om nog 100 miljoen doses te bestellen, aldus het Amerikaanse Pfizer en het Duitse BioNTech.

De commissie heeft de aankoop voorgelegd aan de EU-lidstaten namens wie ze onderhandelt. "Dit stelt ons in staat om over totaal 600 miljoen doses van dit vaccin te beschikken", aldus de commissie. Volgens een woordvoerder tekent EU-commissaris Stella Kyriakides (Volksgezondheid) de deal met Pfizer later op woensdag. Volgens het dagelijks EU-bestuur worden de extra doses al vanaf het tweede kwartaal geleverd.

Brussel had eerder al 300 miljoen doses van het vaccin besteld. Het middel van de twee bedrijven, Comirnaty genaamd, kwam als eerste op de markt in de EU. Voor het einde van het jaar moet de EU genoeg doses hebben gekregen om 250 miljoen mensen in te enten.

"Meer mensen moeten zo snel mogelijk gevaccineerd worden om te helpen het virus te verslaan en de pandemie onder controle te krijgen", stelt Pfizer-topman Albert Bourla in een verklaring.

Nederland zou voor het einde van het jaar al 19,5 miljoen doses van het vaccin krijgen, genoeg om bijna 10 miljoen mensen in te enten. Het middel wordt voorlopig alleen toegediend aan mensen die werken in de langdurige zorg, zoals verpleeghuizen, in de acute zorg van ziekenhuizen, aan bewoners van verpleeghuizen en aan mensen met een verstandelijke handicap.

Terug naar boven