r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Mario Draghi's regering van nationale eenheid beëdigd in Italië

zaterdag 13 februari 2021, 17:18
gewijzigd
ECOFIN Council - Special ministerial meeting on the Single Resolution Fund
Bron: The Council of the European Union

ROME (ANP) - Mario Draghi en zijn regering van nationale eenheid zijn rond het middaguur beëdigd door president Sergio Mattarella. In de komende week staan het nieuwe Italiaanse kabinet nog vertrouwensstemmingen in beide kamers van het parlement te wachten.

Draghi heeft een keur aan bestuurders aangezocht om Italië uit de crisis te geleiden. Het land is zwaar getroffen door de coronapandemie en zucht onder een economische recessie. Het kabinet bestaat uit vijftien politici - van links tot rechts - en acht niet-politici.

Daniele Franco, topman van de centrale bank van Italië, wordt minister van Financiën. Top-wetenschapper Roberto Cingolani van het luchtvaart- en elektronicabedrijf Leonardo gaat het nieuwe ministerie van Ecologische Herstructurering leiden. Er blijven ook ministers uit het vorige kabinet op hun post, zoals Luigi Di Maio (Buitenlandse Zaken) en Roberto Speranza (Gezondheid).

Voor zijn klus krijgt Draghi, die zelf niet aan een politieke beweging is verbonden, de steun van zo goed als het hele politieke spectrum. Ook de grootste Italiaanse partij, de Vijfsterrenbeweging (M5S), staat achter de aanpak van de 73-jarige econoom, na de belofte van veel aandacht voor vergroening. In Italiaanse media valt ook kritiek te beluisteren. Zo zijn maar acht van de 23 ministers vrouw.

Mattarella deed begin deze maand een beroep op Draghi, toen na de val van de vorige regering duidelijk werd dat een nieuw kabinet onder Giuseppe Conte er niet in zat. De nieuwe premier heeft de bijnaam Super Mario, verwijzend naar het computerspel, omdat hij als ECB-topman de euro zou hebben gered.

Terug naar boven