r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

IMF: Oekraïne moet meer vooruitgang boeken voor nieuw deel steun

zaterdag 13 februari 2021, 9:09
Zelensky en Michel voor Europese en Oekraiense vlaggen
Bron: The Council of the European Union

CORONAVIRUS

KIEV (ANP/RTR) - Oekraïne moet meer vooruitgang boeken met hervormingen om het volgende deel van het noodsteunpakket van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te krijgen. Dat heeft de vertegenwoordiger van het IMF in Oekraïne gezegd. Vorig jaar mei werd het land 5 miljard dollar (4,1 miljard euro) aan leningen toegezegd om de economische crisis te verzachten die is veroorzaakt door de coronapandemie.

De steun zou in tranches worden uitgekeerd. Maar voor het nieuwste deel steun moet Oekraïne van het IMF meer doen om het begrotingstekort op middellange termijn terug te dringen. Daarnaast moet er onder meer betere wetgeving komen om corruptie te bestrijden.

In december heeft de Europese Unie 600 miljoen euro overgemaakt naar Oekraïne. Dat geld was bestemd voor de bestrijding van de coronacrisis en er waren geen voorwaarden aan verbonden.

De EU heeft sinds 2014 al zo'n 4 miljard euro in zogeheten macro-financiële programma’s gestoken die meer welvaart en stabiliteit in het land moeten brengen. Die uitbetalingen zijn wel gekoppeld aan allerlei voorwaarden. Zo moet de strijd tegen corruptie en witwassen worden opgevoerd.

Terug naar boven