r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Ex-topbankier Draghi aan de slag als premier van Italië

vrijdag 12 februari 2021, 20:16

ROME (ANP/RTR) - De Italiaanse ex-topbankier Mario Draghi kan aan de slag als de nieuwe premier van Italië. Hij bevestigde dat hij een regering kan vormen en daartoe bereid is, na een gesprek met de Italiaanse president Mattarella. Hij volgt Giuseppe Conte op, die zijn coalitieregering uiteen zag vallen. Hij legt zaterdag de eed af.

Mattarella gaf Draghi, voormalig baas van de Europese Centrale Bank (ECB), de opdracht een regering van nationale eenheid te smeden. Dat kabinet van partijpolitici en 'zakelijke' bestuurders moet Italië door de coronacrisis en de daarmee gepaard gaande economische misère loodsen.

Draghi slaagde erin vrijwel alle partijen in het parlement mee te krijgen. Ook de grootste Italiaanse partij, de Vijfsterrenbeweging (M5S), sprak haar steun uit voor de aanpak van de 73-jarige econoom.

President Mattarella deed een beroep op Draghi, toen na de val van de vorige regering duidelijk werd dat een nieuw kabinet onder Conte er niet in zat. De nieuwe premier heeft de bijnaam Super Mario, verwijzend naar het computerspel, omdat hij als ECB-topman de euro zou hebben gered.

In de nieuwe regering wordt de directeur van de centrale bank van Italië, Daniele Franco, minister van Economische Zaken. M5S-kopstuk Luigi Di Maio blijft minister van Buitenlandse Zaken. Het nieuwe ministerie voor de overgang naar groene, duurzamere energie komt in handen van de natuurkundige en IT-expert Roberto Cingolani.

Delen

Terug naar boven