r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Italiaanse regering onder ex-topbankier Draghi stap dichterbij

donderdag 11 februari 2021, 19:08
Mario Draghi
Bron: © European Union, 2018

ROME (ANP/RTR) - Een Italiaanse regering van nationale eenheid onder leiding van de voormalige baas van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, staat niets meer in de weg. Ook de grootste Italiaanse partij, de Vijfsterrenbeweging (M5S), spreekt haar steun uit voor de voormalige topbankier, die Italië door de coronacrisis en een economische crisis moet loodsen.

In een internetraadpleging schaarde bijna 60 procent van de M5S-leden zich achter Draghi. Hij lijkt nu verzekerd te zijn van de steun van vrijwel het hele parlement, waaronder ook de rechtse Lega van Matteo Salvini. Door de steun van M5S is Draghi minder afhankelijk van de grillen van Salvini, menen waarnemers.

De Italiaanse president deed onlangs een beroep op Draghi, na de val van de vorige regering. Daar maakte M5S al deel van uit. "We moeten deelnemen aan deze nieuwe regering om het beleid te verdedigen dat we de afgelopen jaren hebben ingevoerd en om EU-geld goed te investeren", aldus M5S-prominent en minister van Buitenlandse Zaken Luigi Di Maio.

Volgens de partij heeft Draghi al toezeggingen gedaan. Hij zou de partij onder meer een "superministerie" van Milieu in het vooruitzicht hebben gesteld. De oud-ECB-topman kan mogelijk vrijdag al aantreden als premier. Begin volgende week kunnen dan vertrouwensstemmingen in het parlement worden gehouden.

Delen

Terug naar boven