r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Vijfsterrenbeweging Italië beslist over steun voor regering Draghi

donderdag 11 februari 2021, 12:51

ROME (ANP/AFP/RTR) - Leden van de Italiaanse Vijfsterrenbeweging (M5S) spreken zich donderdag via internet uit over steun aan een regering onder leiding van Mario Draghi, de voormalige chef van de Europese Centrale Bank (ECB). Leiders van de grootste partij van Italië zien de samenwerking met de voormalige topbankier wel zitten en roepen hun leden op om voor te stemmen.

De Italiaanse president deed onlangs een beroep op Draghi, na de val van de vorige regering. De voormalige ECB-chef lijkt al verzekerd te zijn van de steun van vrijwel alle partijen in het parlement, waaronder ook de rechtse Lega van Matteo Salvini. Dat betekent dat de voormalige topbankier ook zonder de hulp van M5S waarschijnlijk een regering kan vormen.

Toch wordt steun van de grote protestpartij gezien als belangrijk voor Draghi. Die zou dan kunnen rekenen op de steun van een enorm machtsblok in het parlement en bovendien minder afhankelijk zijn van Salvini. Zo'n 120.000 leden van de protestbeweging kunnen tot 18.00 uur lokale tijd stemmen. De uitslag wordt in de loop van de avond verwacht.

Partijprominenten als M5S-oprichter Beppe Grillo en minister van Buitenlandse Zaken Luigi Di Maio hebben al duidelijk gemaakt voor steun aan Draghi te zijn. "We moeten deelnemen aan deze nieuwe regering om het beleid te verdedigen dat we de afgelopen jaren hebben ingevoerd en om EU-geld goed te investeren", aldus Di Maio.

M5S zegt dat Draghi al toezeggingen heeft gedaan. Hij zou de partij onder meer een "superministerie" van milieu in het vooruitzicht hebben gesteld. De oud-ECB-topman kan mogelijk vrijdag al aantreden als premier. Begin volgende week kunnen dan vertrouwensstemmingen in het parlement worden gehouden.

Terug naar boven