r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EP-leden uiten kritiek op bezoek EU-buitenlandchef Borrell aan Moskou

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op woensdag 10 februari 2021.

Het bezoek van Borrell aan Moskou had niet plaats moeten vinden, zeggen veel parlementsleden, die ook kritiek uiten op het uitblijven van een reactie van de Raad op de Russische agressie.

In een debat op dinsdagmiddag met EU-buitenlandchef Josep Borrell over de huidige situatie in Rusland, verdedigden enkele parlementsleden het doel van zijn bezoek, terwijl veel anderen de reis naar Moskou veroordeelden. Ze benadrukten dat het niet het goede moment was, vanwege de aanhoudende verslechtering van de betrekkingen tussen de EU en Rusland, met blijvende Russische agressie in Oekraïne, hard optreden tegen demonstranten, het uitzetten van EU-diplomaten, pogingen tot aanslagen door de veiligheidsdiensten van het land en het gevangen nemen van de oppositieleider Alexej Navalny.

Borrell zei in zijn openingsstatement dat hij naar Moskou was gegaan om te zien of, door principiele diplomatie, de Russische regering geïnteresseerd zou zijn in het aansnijden van de verschillen en het keren van de negatieve ontwikkelingen in de betrekkingen tussen de EU en Rusland. Maar de reactie die hij daarop kreeg wees in tegengestelde richting, voegde hij eraan toe.

Russische pogingen om de EU te ondermijnen

Veel leden onderstreepten dat de Russische regering niet geïnteresseerd is in het ombuigen van de negatieve trend in de betrekkingen tussen de EU en Rusland zolang de Europese Unie kwesties op het gebied van mensenrechten en de rechtsstaat blijft aansnijden. Ze uitten ook stevige kritiek op het gedrag en de houding van de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Serjej Lavrov, tegenover Josep Borrell tijdens hun ontmoetingen en de persconferentie, die neerbuigend waren ten opzichte van de EU. .

De leden wezen ook op het onvermogen van de EU-lidstaten in de Raad om meer en krachtigere actie te ondernemen tegen Rusland, inclusief verdere sancties. Sommigen betreurden ook dat bepaalde EU-hoofdsteden niet passend gereageerd hebben op de verslechtering van de relaties tussen de EU en Rusland, zoals door het stoppen met de Nord Stream II pijplijn.

Het debat is hier in zijn geheel terug te kijken (09.02.2021)

Live terugkijken van individuele sprekers:

Josep BORRELL FONTELLES Hoge Vertegenwoordiger/Vice-voorzitter van de Europese Commissie

Michael GAHLER (EVP, DE)

Kati PIRI (S&D, NL)

Dacian CIOLOŞ (Renew Europe, RO)

Thierry MARIANI (ID, FR)

Sergey LAGODINSKY (Groenen/EFA, DE)

Anna FOTYGA (ECR, PL)

Clare DALY (Linkse fractie, IE)


Terug naar boven