r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Borrell roept op dialoog met Rusland gaande te houden

zaterdag 6 februari 2021, 22:08
Josep Borrell Fontelles at the podium
Bron: European Commission

MOSKOU (ANP/AFP) - De buitenlandchef van de EU, Josep Borrell, heeft zijn omstreden tweedaagse bezoek aan Moskou zaterdag verdedigd en een oproep gedaan de dialoog met de Russen gaande te houden. Hij voegde eraan toe dat Europese diplomaten contact hebben gehad met de advocaten van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny, die is veroordeeld tot 3,5 jaar gevangenisstraf, waarvan hij nog twee jaar en acht maanden moet uitzitten.

"De diplomatieke kanalen moeten open blijven, niet alleen om crises te bezweren of incidenten de kop in te drukken, maar ook om directe uitwisseling van gedachten te hebben, om stevige en openhartige boodschappen over te brengen, zeker als de betrekkingen verre van bevredigend zijn", aldus Borrell. Op 22 februari brengt hij verslag uit aan de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU. Tijdens de top in maart bespreken de EU-leiders de moeilijke verhouding met Rusland.

Europa had geen goed woord over voor het besluit van de Russische rechter Navalni opnieuw in de cel te zetten, ditmaal voor langere tijd. Even krachtig was de veroordeling van het hardhandige politieoptreden tegen de aanhang van de anti-corruptieactivist, die een zware vergiftiging met novitsjok door vermoedelijk de Russische veiligheidsdienst FSB ternauwernood overleefde. Meer dan 10.000 betogers zijn de voorbije weken gearresteerd.

De uitzetting van een Zweedse, Duitse en Poolse diplomaat, vlak nadat Borrell met zijn Russische ambtsgenoot Sergej Lavrov had gesproken, zette in Europa nog eens extra kwaad bloed. Moskou betichtte hen van deelneming aan illegale bijeenkomsten in januari om Navalni te steunen. Dat wordt ten stelligste ontkend.

Terug naar boven