r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek
Niet/beperkt geactualiseerd na 1 maart 2021.

Europese Raad 25-26 februari 2021 (videoconferentie)

Video conference
Bron: The Council of the European Union

Op 25 en 26 februari 2021 vond een videoconferentie plaats tussen de 27 Europese regeringsleiders en staatshoofden, de vaste voorzitter, de voorzitter van de Europese Commissie en de Hoge Vertegenwoordiger. De Europese Raad komt minstens vier keer per jaar bijeen en wordt op dit moment voorgezeten door Charles Michel (Belgiė).

In 2020 spraken de regeringsleiders af om elkaar frequent via een videoverbinding te spreken over de stand van zaken van de aanpak van het coronavirus. Deze videotop kan gezien worden als een voortzetting van die afspraak.

De mogelijkheid van een vaccinatiepaspoort komt dichterbij, de defensiesamenwerking wordt geïntensiveerd en de EU geeft tien buurlanden in de regio rondom de Middellandse Zee steun voor de gezondheidszorg en economisch herstel.

Inhoud

1.

Resultaten

Vaccinpaspoort

Een belangrijk resultaat van de top lijkt het dichterbij komen van een akkoord over een coronapaspoort. Vooral zuidelijke EU-landen dringen aan op de invoering van een digitaal vaccinpaspoort waarmee EU-burgers in alle andere lidstaten dezelfde rechten zouden verkrijgen. Ook premier Rutte heeft in principe geen bezwaar tegen zo'n inentingsbewijs, maar benadrukt de technische problemen die nog bestaan om dit voor elkaar te krijgen. Volgens voorzitter Charles Michel worden de EU-leiders het 'meer en meer eens' over de kwestie, maar Commissievoorzitter Ursula von der Leyen tempert de verwachtingen omdat zo'n certificaat nog wel drie maanden aan technische voorbereiding zouden vereisen.

Veiligheid

In de persconferentie van Von der Leyen Michel werd de nadruk gelegd op het bouwen van een Europa dat wel samenwerkt binnen de NAVO maar ook op eigen benen moet kunnen staan. Tijdens de EU-top is het voornemen benadrukt om het permanente samenwerkingsverband (PESCO) tussen 25 EU-landen uit te breiden en daarnaast het ontwikkelen van nieuwe technologie voor veiligheid, ruimtevaart en de gewone industrie te stimuleren.

Zuidelijke buurlanden

De conferentie bevestigde nogmaals dat de samenwerking met de zuidelijke buurlanden een belangrijk doel is voor de EU, waarbij de EU 2,3 miljard euro in steun heeft toegezegd om landen te helpen met het ondersteunen van de gezondheidszorg en het economisch herstel in deze landen. Hieronder valt ook een langetermijn-investeringsplan voor de zuidelijke buurlanden, waarin ook duurzame en digitale ontwikkeling centraal moet staan.

2.

Aanwezigen

Naast premier Rutte:

Robert Abela, Nicos Anastasiades, Andrej Babis, Xavier Bettel, António Costa, Alexander De Croo, Mario Draghi, Mette Frederiksen, Janesz Jansa, Kaja Kallas, Krišjānis Kariņš, Sebastian Kurz, Stefan Löfven, Emmanuel Macron, Sanna Marin, Michael Martin, Igor Matovic, Angela Merkel, Kyriakos Mitsotakis, Mateusz Morawiecki, Ludovic Orban, Viktor Orbán, Andrej Plenkovic, Pedro Sánchez Pérez-Castejón, Ingrida Šimonytė

3.

Meer informatie

Terug naar boven