r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Polen ent alleen volwassenen tot 60 jaar in met AstraZeneca

dinsdag 2 februari 2021, 13:51

WARSCHAU (ANP/RTR) - Polen kiest ervoor om alleen volwassenen tot zestig jaar in te enten met het vaccin van de Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca en de universiteit van Oxford. De regering volgt daarmee aanbevelingen van een medisch expertpanel.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) keurde het middel vrijdag goed voor iedereen boven de achttien jaar, maar gaf wel aan dat er niet genoeg gegevens zijn om te beoordelen hoe goed het werkt bij 55-plussers. De waakhond verwacht evenwel dat het ook ouderen bescherming biedt.

In Oostenrijk en Duitsland hebben medische deskundigen aanbevolen het vaccin alleen toe te dienen aan mensen tussen de 18 en 65 jaar. Het Italiaanse geneesmiddelenagentschap adviseert het AstraZeneca-vaccin alleen te gebruiken bij inwoners jonger dan 55, ook omdat nog onduidelijkheid bestaat over de effectiviteit bij ouderen.

Het gaat om het derde coronavaccin dat is goedgekeurd in de Europese Unie, na de (duurdere) vaccins van Moderna en Pfizer/ BioNTech. AstraZeneca lag de afgelopen tijd onder vuur in de EU omdat het minder kan leveren dan was afgesproken.

Terug naar boven