r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Ook vaccinmaker Moderna levert even minder dan beloofd

vrijdag 29 januari 2021, 21:34
Een persoon wordt gevaccineerd
Bron: Flickr / Yuya Tamai / CC BY 2.0

DEN HAAG (ANP) - Farmaceut Moderna kan in de eerste week van februari niet het afgesproken aantal coronavaccins leveren. Nederland zou 48.000 doses ontvangen, maar dat aantal komt ongeveer een vijfde lager te liggen. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid.

Net als eerder bij concurrent Pfizer gaat het om een tijdelijke dip waarvan de oorzaak ligt in de aanpassing van een fabriek, waardoor die uiteindelijk op grotere schaal kan gaan produceren. Daardoor krijgen ook de andere EU-landen bij de volgende levering minder doses dan eerder was beloofd.

De tegenvaller is wel van een heel andere orde van grootte dan bij het vaccin van AstraZeneca. Daarvan dacht Nederland in de periode tot en met maart meer dan 4,6 miljoen doses te ontvangen. Maar door productieproblemen kan het bedrijf er slechts een miljoen tot anderhalf miljoen leveren.

De woordvoerder benadrukt dat het ministerie slechts schattingen geeft op basis van de dan beschikbare informatie van het aantal vaccins dat elke producent in een bepaalde week levert. Het daadwerkelijke aantal dat binnenkomt kan altijd mee- of tegenvallen.

Terug naar boven