r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Brussel: nog geen antwoorden van AstraZeneca, maar toon verbeterd

woensdag 27 januari 2021, 22:48
Coronavaccinaties in de EU
Bron: European Commission

BRUSSEL (ANP) - Vaccinfabrikant AstraZeneca heeft ook woensdagavond geen helderheid verschaft over de levering van de coronavaccins die de Europese Unie heeft besteld, zegt de Europese Commissie. Wel was de toon van het nieuwe overleg om de ruzie over de aangekondigde vertraging op te lossen "constructief", zeggen beide kampen.

"We betreuren het aanhoudende gebrek aan duidelijkheid over de leveringsplanning", twittert Eurocommissaris Stella Kyriakides. De commissie vraagt "een helder plan van AstraZeneca voor de snelle levering van de hoeveelheid vaccins die we hebben gereserveerd voor het eerste kwartaal" van dit jaar. Brussel wil "samenwerken met het bedrijf om oplossingen te vinden" voor de productieproblemen waarop het zegt te zijn gestuit.

Kyriakides en vertegenwoordigers van de EU-landen spraken woensdagavond opnieuw AstraZeneca-topman Pascal Soriot over het conflict waarin vaccinfabrikant en -klant zijn verwikkeld. Aanvankelijk zegde Soriot af, maar daarvan kwam hij in de loop van de dag terug. De gemoederen in Brussel waren intussen hoog opgelopen. Het betoog van de ceo dat AstraZeneca niet heeft beloofd om de afgesproken honderden miljoenen doses tijdig te leveren, maar slechts om daarvoor zijn best te doen, viel verkeerd.

Soriot spreekt na afloop van het nieuwe overleg van een "constructief en open gesprek over de ingewikkeldheden van het opschalen van de productie van ons vaccin en de uitdagingen die we zijn tegengekomen". De partijen zouden hebben afgesproken hun inspanningen "nog nauwer af te stemmen om samen een weg uit te tekenen om ons vaccin in de komende maanden te leveren".

Terug naar boven