r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Hongarije koopt 2 miljoen doses Russisch coronavaccin

vrijdag 22 januari 2021, 14:15
Press conference by Viktor ORBAN, Prime Minister of Hungary, on the refugee crisis
Bron: The Council of the European Union

MOSKOU/BRUSSEL (ANP/RTR) - Hongarije schaft als eerste EU-lidstaat het Russische coronavaccin Spoetnik V aan. De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó zegt dat er 2 miljoen doses van het middel zijn gekocht, zonder de financiële details van de deal te geven.

De eerste levering is volgens Szijjártó voldoende om 300.000 mensen te vaccineren. De minister zei er niet bij of deze mensen één of twee keer kunnen worden ingeënt. Mensen hebben twee doses nodig voor de maximale bescherming tegen het virus. Die is bij Spoetnik V 91,4 procent, volgens de ontwikkelaar. In totaal ontvangt Hongarije drie leveringen van Rusland.

De directeur van het Russische investeringsfonds RDIF, dat het middel Spoetnik V verkoopt, noemt de stap van Hongarije "belangrijk". "De goedkeuring van Hongarije toont aan dat het een veilig en effectief middel is", aldus Kirill Dmitriëv op de website over het vaccin.

Hongarije wordt zoals het nu lijkt het eerste land in de Europese Unie dat het Russische middel gaat gebruiken. Het vaccin heeft een voorlopige goedkeuring gekregen in Hongarije, net als het Britse middel van AstraZeneca. Spoetnik V heeft nog geen goedkeuring voor markttoelating van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). De Hongaren vinden dat die keuring te langzaam gaat en hebben daarom zelf gehandeld. Het EMA zou op 29 januari het vaccin van AstraZeneca kunnen goedkeuren.

De Hongaarse autoriteiten keuren de vaccins goed op basis van een mogelijkheid om een "noodtoestand" uit te roepen, waarmee ze het EMA omzeilen. In december deed ook de Britse regering dat en keurde eerst het Pfizer/BioNTech vaccin goed en daarna het middel van AstraZeneca. Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie betekent de goedkeuring van Spoetnik V in Hongarije dat het middel alleen op Hongaars grondgebied mag worden toegepast. Hongarije doet voor AstraZeneca mee met de gezamenlijke inkoop van de EU-landen, maar van bilaterale contracten om die regeling heen is de commissie niet op de hoogte, aldus de woordvoerder.

Het is nog niet bekend wanneer de eerste levering van het Russische vaccin in Hongarije aankomt en klaar is voor gebruik. De minister zegt dat het inzetten ervan ervoor gaat zorgen dat het normale leven sneller weer op gang gaat komen.

De Russische makers van Spoetnik V hebben al met het EMA overlegd over de beoordelingsprocedure om hun product in de EU te kunnen uitbrengen.

Terug naar boven