r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Nederlandse investeringen in november opnieuw omlaag

vrijdag 22 januari 2021, 7:02
Micro elektronische chip
Bron: flickr/UCL Mathematical & Physical Sciences

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse bedrijven hebben in november vanwege de coronacrisis opnieuw minder investeringen gedaan, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral in auto’s en andere vervoersmiddelen werd minder geld gestoken.

De investeringen kwamen 2,8 procent lager uit dan in november 2019. Daarmee was het de achtste maand op rij dat er minder geïnvesteerd werd vergeleken met een jaar eerder.

Het gaat om een belangrijk cijfer. De Europese Investeringsbank (EIB), een EU-instelling, waarschuwde donderdag nog dat het Europa duur kan komen te staan als er door de pandemie minder geld in innovatie gestopt wordt. Zo kan het onder meer gevolgen hebben voor het concurrentievermogen met andere delen van de wereld.

De omstandigheden voor de Nederlandse investeringen zijn inmiddels wel iets minder ongunstig geworden, zeggen deskundigen van het CBS. Dat komt vooral doordat ondernemers in de industrie sinds november minder negatief zijn over hun orderpositie. Ook gaat het beter op de beurs en consumenten zijn volgens recente cijfers wat minder pessimistisch dan een paar maanden terug.

Terug naar boven