r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU-lid Hongarije keurt zelf Russisch vaccin goed

donderdag 21 januari 2021, 15:09
injectiespuit

BOEDAPEST (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Hongarije heeft als eerste EU-lidstaat groen licht gegeven voor het gebruik van het vaccin Spoetnik V. De stafchef van premier Viktor Orbán zei dat zowel dat Russische middel als het coronavaccin van AstraZeneca op voorlopige basis is goedgekeurd door de toezichthouder.

De twee middelen worden nog niet gebruikt in de EU omdat het Europees Geneesmiddelenbureau ze nog moet goedkeuren. Landen hebben de optie om buiten die toezichthouder om via een noodprocedure goedkeuring te verlenen voor het gebruik van vaccins. Hongarije maakt daar nu gebruik van. "Het EMA is helaas erg traag", verzuchtte stafchef Gergely Gulyás.

Het is nog onduidelijk wanneer de eerste Hongaren worden ingeënt met de coronavaccins. De gezondheidsautoriteiten in het Centraal-Europese land zijn bezig met een eigen evaluatie van het Russische middel. De staatstelevisie meldt dat grootschalige inentingen daardoor nog even op zich kunnen laten wachten.

Toch reist minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto deze week alvast naar Moskou en plaatst daar mogelijk al een bestelling. De Hongaarse regering overweegt ook een Chinees vaccin van Sinopharm aan te schaffen. "We willen alleen vaccins kopen die al zijn toegediend aan miljoenen mensen en die volgens de Hongaarse autoriteiten veilig en effectief zijn", benadrukte Gulyás.

De Russische makers van Spoetnik V hebben al met het EMA overlegd over de beoordelingsprocedure om hun product in de EU te kunnen uitbrengen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei donderdag dat haar land daar een ondersteunende rol bij zou kunnen spelen. "En als dit vaccin wordt goedgekeurd door het EMA, kunnen we praten over gezamenlijke productie en over het gebruik."

Hoewel Duitsland en Rusland diplomatiek soms met elkaar overhoop liggen, kunnen de handen volgens Merkel op medisch gebied ineen worden geslagen. "Buiten alle politieke verschillen, die momenteel groot zijn, kunnen we gewoon samenwerken tijdens een pandemie. Op humanitair gebied", zei de bondskanselier tegen journalisten.

Terug naar boven