r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

'Diplomatiek conflict over status EU-ambassadeur Londen'

donderdag 21 januari 2021, 9:46
Het VK is uitgescheurd uit de Europese vlag
Bron: © European Union, ??

LONDEN (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk weigert de EU-ambassadeur in Londen dezelfde volwaardige diplomatieke status te verlenen als ambassadeurs van landen. Dat besluit valt slecht in Brussel, bericht de BBC donderdag. Buitenlandchef Josep Borrell van de EU zou de kwestie vorig jaar al hebben aangekaart bij de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab.

Het Verenigd Koninkrijk verliet de EU vorig jaar en zou EU-gezanten nu willen behandelen als vertegenwoordigers van een internationale organisatie. Die hebben een andere status dan ambassadeurs van landen. In het Verdrag van Wenen inzake diplomatiek verkeer is vastgesteld dat zij allerlei privileges en onschendbaarheid genieten.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zou willen voorkomen dat gezanten van andere organisaties zich straks ook kunnen beroepen op zo'n status. De EU zou dat onzin vinden, omdat het geen internationale organisatie in traditionele zin zou zijn. De BBC schrijft dat ook wordt gevreesd dat andere landen het Britse voorbeeld zullen volgen.

De kwestie komt naar verwachting komende maandag aan bod als EU-ministers van Buitenlandse Zaken elkaar spreken.

Terug naar boven