r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Kabinet positief over LHBTIQ-strategie Europese Commissie

vrijdag 15 januari 2021, 8:12
Vlag EU en regenboogvlag
Bron: © European Union, ????

DEN HAAG (PDC) - Het Nederlandse kabinet staat positief tegenover de LHBTIQ-gelijkheidsstrategie van de Europese Commissie. Dat blijkt uit de BNC-brief van minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok. Hij vindt dat de strategie een hoog ambitieniveau heeft. Volgens het kabinet komt de strategie op een geschikt moment, in een tijd waarin de grondrechten van LHBTIQ-personen in sommige lidstaten onder druk staan. De Europese Commissie geeft met deze strategie een sterk signaal aan landen waar maatregelen gelden die deze personen stigmatiseren en discrimineren. Nederland streed er samen met een aantal andere lidstaten jarenlang voor dat de positie van en gelijke rechten voor LHBTIQ-personen op de Europese agenda kwam te staan.

Met haar eerste LHBTIQ-gelijkheidsstrategie wil de Europese Commissie zich in de periode 2020-2025 richten op de ongelijkheden en uitdagingen waarmee LHBITQ-personen te maken hebben, en de leefsituatie van deze personen verbeteren. In de strategie staan vier thema's centraal ter verbetering van de positie van LHBTIQ-personen:

  • het bestrijden van discriminatie
  • het garanderen van veiligheid
  • het opbouwen van een inclusieve samenleving en
  • het oproepen tot gelijkheid van LHBTIQ-personen over de hele wereld

De Commissie is onder andere van plan om haatmisdrijven en haatuitingen tegen LHBTIQ-personen strafbaar te maken en financieringsmogelijkheden te bieden voor initiatieven die haatzaaien, desinformatie en geweld in dit kader bestrijden.

Bron: Brief van de minister van Buitenlandse Zaken, Eerste Kamer 2020-2021, 35662 A, LHBTIQ strategie 2020-2025 Europese Commissie

Terug naar boven