r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

'Vertraging bij productie coronavaccin Johnson & Johnson'

woensdag 13 januari 2021, 14:27

NEW YORK (ANP/RTR) - De Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson (J&J) heeft te maken met onverwachte vertragingen bij de productie van zijn coronavaccin. Daardoor kan het bedrijf mogelijk niet voldoen aan de beloofde leveringen aan de Amerikaanse overheid dit voorjaar, aldus The New York Times. Het vaccin van J&J werd ontwikkeld door dochterbedrijf Janssen in Leiden.

Volgens bronnen tegen de krant heeft J&J overheidsfunctionarissen geïnformeerd dat er achterstand is op het oorspronkelijke productieschema en dat deze vertraging niet kan worden ingehaald voor april. Die maand zou de farmaceut meer dan 60 miljoen doses van zijn coronavaccin moeten leveren aan de Amerikaanse overheid. In totaal heeft de overheid 100 miljoen doses besteld van het middel voor levering medio dit jaar.

De topman van J&J heeft eerder gezegd dat het bedrijf op koers ligt om tegen het einde van dit jaar bijna een miljard doses te produceren. Overigens moet het vaccin van J&J nog worden goedgekeurd door de Amerikaanse toezichthouder. J&J denkt eind deze maand met voorlopige testresultaten naar buiten te komen.

J&J zou verder in februari om goedkeuring kunnen gaan vragen voor het vaccin bij het Europese medicijnbureau EMA. EU-commissaris Stella Kyriakides (Volksgezondheid) zou dat hebben gezegd. De Europese Commissie heeft 200 miljoen doses besteld van het vaccin, met een optie op nog eens 200 miljoen.

Het middel van J&J bestaat in tegenstelling tot andere coronavaccins uit één dosis. Voor de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna moeten twee doses worden geïnjecteerd, met daartussen enkele weken.

Terug naar boven