r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

In Italië dreigt regeringscrisis vanwege coronaherstelfonds

woensdag 13 januari 2021, 14:07
Giuseppe CONTE
Bron: The Council of the European Union

ROME (ANP) - In de tweede golf van het coronavirus dreigt in Italië nu ook een regeringscrisis. Spanningen in de regeringscoalitie, vooral over wat er met de miljarden uit het Europees 'coronaherstelfonds' moet gebeuren, zijn zo hoog opgelopen dat volgens verscheidene media de regering van premier Conte in de namiddag valt. Twee ministers van de kleine maar cruciale partij Italia Viva van ex-premier Matteo Renzi zouden opstappen.

Renzi heeft aangekondigd in de Senaat tot de pers te spreken (17.30 uur) en velen gaan ervan uit dat hij dan de stekker trekt uit de tweede regering-Conte. Landbouwminister Teresa Bellanova en familieminister Elena Bonetti verlaten de regering naar verwachting. Beiden onthielden zich van stemming in het kabinet over het plan voor de besteding van 209 miljard euro.

Renzi heeft zich de afgelopen tijd herhaaldelijk fel gekeerd tegen de plannen van de regering omdat die elke ambitie zouden missen. Zijn partij (Italia Viva) ergert zich erover dat de regering nog steeds niets heeft ondernomen om geld te halen uit het Europese Stabiliseringsmechanisme. Daar zou geld voor de gezondheidszorg uit moeten komen.

Het is zoals vaker in de Italiaanse politiek moeilijk te voorspellen waar de val van de regering van de regering toe leidt. De partijloze professor in de rechten Giuseppe Conte werd als compromisfiguur in 2018 naar voren geschoven om een broze coalitie van de protestpartij Vijfsterrenbeweging (M5S) en de rechtse Lega bij elkaar te houden. Maar die viel in 2019 toch uit elkaar. Conte ging verder met een meer links gerichte coalitie van voornamelijk de M5S en de sociaaldemocratische Democratische Partij, plus wat kleinere partijen inclusief Italia Viva. Als die laatste vertrekt, verliest de regering de meerderheid in de Senaat.

President Sergio Mattarella moet dan, zoals gebruikelijk, het initiatief nemen. Hij zou Conte kunnen vragen een derde coalitie te smeden of kunnen aansturen op een regering van nationale eenheid. Dat is volgens Italiaanse media waar Renzi op uit is. Kandidaten om die aan te voeren zijn de voormalige Europese bankchef Mario Draghi en ex-president Marta Cartabia van het Constitutionele Hof. Zij zou dan de eerste vrouwelijke premier van Italië worden.

Delen

Terug naar boven