r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europarlementariërs mogen voor het eerst vaccincontract inzien

maandag 11 januari 2021, 15:49
gewijzigd
Stella Kyriakides
Bron: European Commission

BRUSSEL (ANP) - Europarlementariërs mogen voor het eerst een contract met een fabrikant van een coronavaccin inzien. De Europese Commissie geeft hun dinsdag inzage in de koopovereenkomst die zij met het Duitse CureVac heeft gesloten. Het grote publiek krijgt de afspraken nog niet te zien.

Het Europees Parlement wil al langer af van de geheimhouding van de contracten met vaccinmakers. Die bedingen juist steevast vertrouwelijkheid, zodat andere klanten of concurrenten bijvoorbeeld niet weten hoeveel de EU voor de vaccins betaalt en daarmee hun voordeel kunnen doen. Maar CureVac ziet daar nu gedeeltelijk vanaf, zoals het bedrijf in september al aankondigde.

"Meer bedrijven zouden dit voorbeeld moeten volgen", twittert EU-commissaris Stella Kyriakides (Volksgezondheid). Ze zegt met fabrikanten haar best te doen om zoveel mogelijk informatie openbaar te maken. Ook andere vaccinleveranciers van de EU beloofden in september de strikte geheimhouding enkele maanden nadien te zullen laten varen.

Het vaccin van CureVac, dat samenwerkt met farmareus Bayer, is nog niet klaar voor gebruik. Als het wordt goedgekeurd, neemt de EU 225 miljoen doses af. Brussel heeft een optie op nog eens 180 miljoen doses.

Terug naar boven