r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Coronavirus: vier lidstaten voor opslag medische voorraad rescEU

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC), gepubliceerd op maandag 11 januari 2021.

Vanaf vandaag zijn België, Nederland en Slovenië nieuwe gastlanden voor de opslag van medische benodigdheden in het kader van rescEU. Daarnaast wordt in Duitsland - dat reeds een rescEU-gastland is - een tweede medische reserve ondergebracht. In totaal zijn er nu negen gastlanden voor de gemeenschappelijke Europese voorraden van medische uitrusting.

De voorraden omvatten momenteel:

  • ruim 65 miljoen medische maskers en 15 miljoen FFP2- en FFP3-maskers;
  • ruim 280 miljoen paar medische handschoenen;
  • bijna 20 miljoen medische jassen en schorten;
  • enkele duizenden zuurstofconcentratoren en beademingstoestellen.

Deze gemeenschappelijke Europese voorraad levensreddende medische uitrusting wordt over heel Europa verspreid bij medische noodsituaties, bijvoorbeeld wanneer de nationale gezondheidsstelsels de toevloed van coronapatiënten niet aankunnen. Kroatië, Tsjechië, Frankrijk, Italië, Litouwen, Spanje, Montenegro, Noord-Macedonië en Servië ontvingen al essentiële medische benodigdheden uit deze voorraad.

“Het coronavirus blijft ook in 2021 een aanzienlijk gezondheidsvraagstuk en we weten van vorig jaar dat we voortdurend alert moeten blijven. Met de vier extra medische rescEU-voorraden in België, Duitsland, Nederland en Slovenië zorgt de EU ervoor dat kwetsbare groepen en gezondheidswerkers de vereiste uitrusting ontvangen om in heel Europa de gezondheidszorgstelsels te beschermen en ervoor te zorgen dat zij overeind blijven”, aldus commissaris voor Crisisbeheer Janez Lenarčič.

Hoe werkt de medische reserve van rescEU?

De medische reserve van rescEU omvat diverse soorten medische uitrusting, zoals beschermende maskers of medische beademingstoestellen voor gebruik in de intensieve zorg. De reserve is ondergebracht in België, Denemarken, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Roemenië, Slovenië, Zweden en Nederland, die verantwoordelijk zijn voor de aanbesteding. De Europese Commissie financiert 100 % van de goederen, met inbegrip van de opslag en het vervoer.

Het Coördinatiecentrum voor respons in noodsituaties coördineert de verdeling van de uitrusting, zodat deze daar terechtkomt waar de behoefte het grootst is, zoals aangegeven door de landen die in het kader van het EU-mechanisme voor civiele bescherming om EU-steun vragen.

Achtergrondinformatie

De strategische medische capaciteit maakt deel uit van de ruimere rescEU-reserve, die onder andere blusvliegtuigen en capaciteit voor medische evacuatie omvat. De rescEU-reserve is het laatste redmiddel van het EU-mechanisme voor civiele bescherming, dat kan worden geactiveerd voor alle soorten door de mens of de natuur veroorzaakte rampen. De EU-lidstaten, IJsland, Noorwegen, Servië, Noord-Macedonië, Montenegro en Turkije nemen deel aan het EU-mechanisme voor civiele bescherming.

Meer informatie

Factsheet: rescEU

Factsheet: EU‑mechanisme voor civiele bescherming


Terug naar boven