r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Rutte moet leiders aansporen natuurvernietiging te stoppen

maandag 11 januari 2021, 10:06

DEN HAAG/PARIJS (ANP) - Het Wereld Natuur Fonds (WWF) roept premier Mark Rutte op maandag het voortouw te nemen op de zogeheten One Planet Summit, een internationale topconferentie over het beschermen van de natuur en de biodiversiteit. Rutte staat op het programma als een van de sprekers. Het WWF vindt dat hij andere deelnemers moet "aansporen in actie te komen, om de vernietiging van de natuur eindelijk te stoppen".

Aan de online bijeenkomst doen maandagmiddag diverse wereldleiders mee, onder wie de Duitse bondskanselier Angela Merkel, voorzitter van de Europese Commissie Ursula Von Der Leyen, VN-chef António Guterres, premier van China Li Kequiang en de Franse president Emmanuel Macron, die gastheer is.

"Het belang van natuur en biodiversiteit heeft niet eerder zo hoog op de internationale agenda gestaan", stelt het WWF vast. De natuurorganisatie legt een direct verband tussen de biodiversiteitscrisis en de coronacrisis. "De coronapandemie heeft laten zien dat de manier waarop we met natuur en dieren omgaan grote risico’s met zich meebrengt", zegt directeur Kirsten Schuijt van de Nederlandse tak van het WWF. "Het moet niet langer draaien om korte termijn economische groei. We moeten als mensheid echt naar een andere relatie met de natuur om ons heen", vindt Schuijt.

Vermoedelijk is het coronavirus van dier op mens overgegaan. Vleermuizen en schubdieren kunnen het bijvoorbeeld bij zich dragen. Hoe het precies bij mensen terecht is gekomen, staat nog niet onomstotelijk vast. Een team van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat daar in China nader onderzoek naar doen. Hoogleraar virologie Marion Koopmans van het Rotterdamse Erasmus MC is onderdeel van het tienkoppige onderzoeksteam.

Ook de Verenigde Naties zeggen dat de pandemie ons op "dramatische wijze herinnert aan het belang van de natuur voor ons dagelijks leven en onze economieën". Het verband tussen natuur en menselijke gezondheid is een van de thema's.

De wereldleiders praten verder onder meer over behoud van biodiversiteit, het inzamelen van geld daarvoor, het promoten van ecologisch verantwoorde landbouw en het tegengaan van ontbossing. Het WWF pleit op dat vlak voor een "krachtige Europese bossenwet". Die is in de maak. Met de wet wil Europa producten weren die elders op de wereld leiden tot ontbossing.

Terug naar boven