r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Grenswacht EU treft kleinste aantal illegale migranten aan sinds 2013

vrijdag 8 januari 2021, 13:14
Grensbewaking
Bron: Copyright Frontex

WARSCHAU (ANP) - Vorig jaar zijn aan de buitengrenzen van de Europese Unie minder illegale migranten tegen de lamp gelopen dan de afgelopen zes jaar. Dat komt door de coronacrisis, denkt de grenswacht van de EU.

Het aantal gesnapte illegale migranten daalde in 2020 met 13 procent ten opzichte van 2019, constateert Frontex. Het waren er 124.000. Sinds 2013 was dat aantal ieder jaar hoger.

Het ging vooral om Syriërs. Op enige afstand volgen Tunesiërs, Algerijnen en Marokkanen. Nog veel vaker dan voorheen ging het om mannen. Het aantal vrouwen en kinderen viel terug.

De oversteek van Turkije naar Griekenland en die van Noord-Afrika naar Spanje lijkt minder populair geworden. Daar merkte Frontex respectievelijk drie kwart en bijna een derde minder clandestiene migranten op. De Canarische eilanden zagen juist een recordaantal vanuit landen als Mauritanië en Senegal de oversteek maken. En ook de route van Tunesië en Libië naar Italië en Malta en die door de westelijke Balkanlanden lijkt vaker genomen.

Zowel in de EU als in sommige doorgangslanden wordt reizen sinds het uitbreken van de coronapandemie bemoeilijkt.

Terug naar boven