r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU verdubbelt bestelling, nog eens 300 miljoen van eerste vaccin

vrijdag 8 januari 2021, 10:39
Corona

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie koopt nog eens 300 miljoen doses van het vaccin van BioNTech en Pfizer, het eerste dat in de EU mag worden gebruikt. Dat is een verdubbeling van de bestelling.

Van de extra order worden 75 miljoen doses al in de eerste helft van 2021 geleverd, zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Maar ze verwacht de eerste partij pas na maart.

De EU wil in principe 200 miljoen doses kopen bovenop de 300 miljoen die ze al eerder kocht en een optie nemen op nog eens 100 miljoen. Mits de lidstaten daar belangstelling voor hebben, maar dat lijdt geen twijfel. Als alles wordt afgenomen, brengt dat het totaal op 600 miljoen. Omdat er twee prikken nodig zijn, is dat genoeg voor 300 miljoen van de 448 miljoen Europeanen.

Sinds woensdag mogen EU-landen overigens ook het Moderna-vaccin toedienen. En "andere vaccins worden naar verwachting spoedig goedgekeurd", aldus Von der Leyen.

Er klinkt de afgelopen tijd steeds luidere kritiek op de traagheid waarmee de inentingen in de EU op gang komen. De Europese Commissie had meer moeten inslaan van het Duits-Amerikaanse vaccin dat als eerste werd goedgekeurd, stellen critici. Nu zouden bijvoorbeeld de Britten en de Amerikanen, die ook grote bestellingen plaatsten bij de Duitse ontwikkelaar BioNTech en de Amerikaanse farmaceut Pfizer, de EU hebben afgetroefd.

Dat liet de commissie na door Franse druk, schreef onder meer het Duitse opinieblad Der Spiegel. De Fransen zouden niet graag zien dat Brussel meer zou kopen van een vaccin van Duitse makelij dan van het middel waaraan het Franse Sanofi werkt.

Terug naar boven