r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Schotse vissers moeten minder vis vangen door brexitvertragingen

donderdag 7 januari 2021, 14:48
Vis op markt

EDINBURGH (ANP/BLOOMBERG) - Schotse vissers worden geadviseerd minder vis te vangen, omdat nieuwe 'brexitbureaucratie' voor lange vertragingen zorgt bij de export naar de Europese Unie. De vrachtwagens met vis moeten nu al zo lang wachten, dat het niet zeker is dat alle vis op tijd op de markt komt. Ook zouden de ladingen vis kunnen bederven.

"We adviseren de sector het nu rustiger aan te doen", zegt de Scottish Seafood Association, die de Schotse vissector vertegenwoordigt. "We zijn slecht voorbereid. De regering heeft niet geluisterd naar de waarschuwingen die de industrie voortdurend geeft."

De op de valreep geregelde handelsdeal tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU zorgt ervoor dat Britse vissers een kwart meer vis mogen vangen in Britse wateren in de aankomende vijf jaar. Tegelijkertijd hebben de vissers te maken met een moeilijkere toegang tot de Europese markt, en moeten ze bepaalde strengere regels volgen.

De Britse visserijsector wordt hard geraakt door de nieuwe bureaucratie. Om vis te mogen verkopen aan de EU moeten vissers bepaalde vangstcertificaten en gezondheidsdocumenten kunnen laten zien die goedgekeurd moeten zijn door een dierenarts. Van die dierenartsen zijn er echter te weinig, wat vertragingen bij de grens oplevert.

Ook de Nationale Federatie van Vissersorganisaties (NFFO) ziet problemen met exportladingen van het Verenigd Koninkrijk naar onder andere Nederland en de Franse havens van Calais en Boulogne. Zo liep een lading vis een vertraging op van meer dan 48 uur, waardoor alles bedierf. Volgens de NFFO hebben kopers geen vertrouwen in het exportproces en zullen zij geen risico nemen om Britse vis te kopen.

Terug naar boven