r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Eerste Britse veerboot meert aan in haven Calais

vrijdag 1 januari 2021, 12:15

CALAIS (ANP/AFP) - De eerste veerboot vanuit het Verenigd Koninkrijk sinds het Britse vertrek uit de interne markt, is nieuwjaarsochtend aangemeerd in de haven van het Franse Calais. Aan boord waren tientallen vrachtwagens die vrijwel probleemloos door de douane gingen.

De Pride of Kent van P&O Ferries legde omstreeks 09.15 uur aan in Calais. Aan boord waren 36 vrachtwagencombinaties die in Dover waren ingescheept. Drie van de trucks kregen de opdracht om te stoppen en werden extra gecontroleerd.

Door de afspraken over een zogenoemde "slimme grens" die de Franse autoriteiten hebben ingevoerd om de wachtrijen tot een minimum te beperken, hebben vervoerders vooraf informatie over hun vracht doorgegeven. Daaruit wordt opgemaakt of de vrachtwagen direct mogen doorrijden of dat ze nog eens extra moeten worden gecontroleerd.

Eerder op de dag waren er nog geen veerboten aangemeerd. Vanwege het nieuwe jaar kwamen de vervoersstromen in de loop van 1 januari later dan gebruikelijk op gang. Eerder op vrijdag gingen de eerste vrachtwagens ook al zonder problemen door de Kanaaltunnel.

Circa 70 procent van de handel tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie verloopt via de Franse havens van Calais en Duinkerken. Gemiddeld passeren 60.000 passagiers en 12.000 vrachtwagens per dag deze havens.

Terug naar boven