r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

VS verhogen tarieven Duitse en Franse producten om ruzie met EU

donderdag 31 december 2020, 1:59
Vliegtuig

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een handelsruzie over burgerluchtvaarttoestellen tussen Washington en Brussel heeft ertoe geleid dat de Verenigde Staten hogere tarieven hebben ingesteld voor sommige producten uit de Europese Unie. Daaronder vallen niet alleen vliegtuigonderdelen maar ook wijnen uit Frankrijk en Duitsland.

De Amerikaanse handelsautoriteit meldde in een verklaring dat de tarieven op vliegtuigonderdelen en "bepaalde" niet-mousserende wijnen, cognacs en andere brandewijnen uit Frankrijk en Duitsland worden verhoogd. Per wanneer de tariefverhogingen ingaan werd er niet bij gezegd, maar gemeld werd dat de details snel volgen.

De tariefverhoging is de recentste zet in een 16 jaar durend handelsdispuut tussen de EU en de VS over burgerluchtvaartsubsidies waarbij ook de Europese vliegtuigbouwer Airbus en het Amerikaanse Boeing betrokken zijn. De VS reageren daarmee op een Europese maatregel, die in september werd toegestaan door de Wereldhandelsorganisatie (WTO). "De EU moet een soort van maatregel nemen om deze oneerlijkheid te compenseren", oordeelde de WTO toen.

Vertegenwoordigers van de EU konden niet worden bereikt voor commentaar op het besluit van de Amerikaanse handelsautoriteit.

Terug naar boven