r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

'Britten kunnen belangrijke handelspartner van Nederland blijven'

donderdag 24 december 2020, 16:32

ZOETERMEER (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk kan door de nieuwe handelsdeal ook de komende jaren een van de belangrijkste handelspartners van Nederland blijven. Dat concludeert evofenedex, de behartiger van de handels- en logistieke belangen van 15.000 bedrijven in Nederland.

Volgens de organisatie komt het als een grote opluchting dat er eindelijk een handelsovereenkomst is bereikt tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. "Gelukkig is het no-dealscenario op de valreep voorkomen", zegt evofenedex-directeur Bart Jan Koopman. Met deze handelsdeal blijft de concurrentiepositie van de Nederlandse en Europese bedrijven in beginsel overeind, schat hij in.

De Nederlandse economie profiteert relatief veel van het bereikte handelsverdrag in vergelijking met andere landen, aldus evofenedex. Het Verenigd Koninkrijk importeert gemiddeld meer producten uit Nederland dan uit andere Europese landen.

Nederlandse bedrijven exporteerden in 2019 voor 40 miljard euro goederen en diensten naar en importeerden voor 25 miljard euro vanuit het Verenigd Koninkrijk. De Nederlandse groothandelaren en handelskantoren verdienen van alle bedrijfstakken in Nederland het meest aan de export naar het Verenigd Koninkrijk: 3,7 miljard euro in 2019. De handel met de Britten is daarbij goed voor 265.000 banen in Nederland.

Terug naar boven