r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Nog geen gezamenlijke Europese aanpak Britse coronavariant

maandag 21 december 2020, 16:48
gewijzigd
dozen mondmaskers
Bron: European Commission

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen zijn het nog niet eens geworden over gezamenlijke maatregelen om de coronavariant die in het Verenigd Koninkrijk is opgedoken te bestrijden. Alleen een gezamenlijke aanpak van het vrachtverkeer van en naar het VK zit er misschien snel in, zegt een EU-bron. Op andere eensgezinde stappen is het "langer wachten".

Sinds de Britse regering alarm sloeg over de nieuwe, vermoedelijk zeer besmettelijke virusvariant, hebben tal van landen het verkeer tussen het VK en het Europese vasteland stilgelegd of ingeperkt. Nederland voorop. De duur en de reikwijdte van de beperkingen lopen echter nogal uiteen. Zo heeft Frankrijk ook het vrachtverkeer stilgelegd, terwijl Nederland dat juist niet wil.

De 'crisisdiplomaten' van de EU-landen kwamen maandag bijeen in de hoop verder samen te kunnen optrekken. Ze hebben zich volgens de ingewijde voorgenomen om hun reisbeperkingen en andere maatregelen beter onderling af te stemmen. Dat geldt ook voor wanneer en hoe ze weer worden afgebouwd.

De Europese Commissie maakt nu zo snel mogelijk een lijst van mogelijke maatregelen en stelt voor welke daarvan de lidstaten samen zouden moeten nemen. Dinsdag of woensdag komen de ambassadeurs van de EU-landen bijeen en dan kunnen ze zich daarover misschien buigen.

Meerdere lidstaten hebben onderstreept dat het vrachtvervoer moet doorgaan. Vrachtwagenchauffeurs zouden via de zogeheten green lanes, aangewezen routes zonder al te tijdrovende gezondheidsinspecties en andere belemmeringen, hun werk moeten kunnen blijven doen.

De crisisdiplomaten waren eigenlijk met kerstvakantie, maar bespraken op verzoek van Duitsland toch het nieuwe gevaar en wat de landen te doen staat om dat in te dammen. Duitsland, dat de EU dit halfjaar voorzit, denkt erover om ook de zorgministers bijeen te roepen.

Terug naar boven