r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Eurogroup, 17 juni 2021, Luxemburg

Luxemburg stad
© Liesbeth Weijs
datum 17 juni 2021
plaats Luxemburg, Luxemburg
locatie Luxembourg Toon locatie
organisatie Eurogroep, Portugees voorzitterschap Europese Unie 1e helft 2021

Description

The Eurogroup usually meets once a month, on the eve of the Economic and Financial Affairs (Ecofin) Council meeting.

More information about the agenda and the outcome of this meeting is available on the website of the Council of the European Union.


Inhoud

1.

Eurogroep

De Eurogroep bestaat uit de ministers van Financiën van de landen die de euro als nationale munteenheid hebben ingevoerd (de eurozone). Dit samenwerkingsverband heeft als doel de coördinatie van economisch beleid binnen de muntunie te versterken en de financiële stabiliteit van de eurolanden te bevorderen. Het is strikt genomen een informeel orgaan en geen formatie van de Raad.

De Eurogroep bereidt ook de bijeenkomsten voor van de Eurotop, die bestaat uit de staatshoofden en de regeringsleiders van de eurolanden, en zorgt voor de uitwerking van de besluiten die daarin worden genomen.

2.

Portugees voorzitterschap Europese Unie 1e helft 2021

Van 1 januari tot en met 30 juni 2021 vervulde Portugal het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Portugal volgde hiermee Duitsland op. Op 1 juli 2021 heeft Slovenië het voorzitterschap overgenomen.

Het Portugees voorzitterschap had als missie het versterken van de veerkracht van Europa, het vergroten van het vertrouwen in het Europese sociale model, het bevorderen van een Europese Unie die innovatief is en naar de toekomst kijkt, gebaseerd op gemeenschappelijke waarden van solidariteit, verbinding en het verkleinen van verschillen.

3.

Meer over...

Terug naar boven